Preparation and characterization of polyurethane micro and nanocomposites
Poliüretan mikro ve nanokompozitlerinin hazırlanması ve karakterize edilmesi
  1. Tez No: 223520
  2. Yazar: MEHMET ÖZGÜR SEYDİBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SENİHA GÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, Nanokompozit, Mikrokompozit, Kil, Selüloz, Karbon fiber, Polyurethane, Nanocomposite, Microcomposite, Clay, Cellulose, Carbon fiber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalısmada, endüstriyel poliüretan ile nanokompozitler ve mikrokompozitler hazırlanmıstır. Poliüretan nanokompozit hazırlamak için doğal, sentetik killer ve selüloz kullanılmıstır. Poliüretan mikrokompozit hazırlamak için selüloz ve karbon fiber kullanılmıstır. Hazırlanan malzemelerin mekanik özellikleri ve ısıl dayanım özellikleri incelenmistir. Çekme-uzama testleri, dinamik mekanik analizler ve sıcaklık kütle kaybı testleri yapılmıstır. Poliüretan-kil nanokompozitlerinin yapısı geçirimli elektron mikroskobunda incelenmistir. Bu amaçla tez kapsamında gelistirilen yeni bir numune hazırlama yöntemi kullanılmıstır. Hazırlanmıs olan nanokompozitler ile mukavemetlerde çok önemli artıslar gözlenmistir. Doğal killeri organik yüzey aktiflerle muamele etmeden poliüretan ile nanokompozit elde edilmistir. Doğal hektorit kili ile ticari sentetik hektorit kilinden çok daha basarılı sonuçlar elde edilmistir. Yapılan poliüretan-selüloz nano ve mikro kompozit çalısmasında ise, aynı malzeme ile nano boyutta güçlendirmenin mikron boyuta göre çok daha etkin olduğu ve nanokompozitlerin mikrokompozitlere çok daha saydam olduğu tespit edilmistir. Son asamada ise hazırlanmıs olan malzemeler poliüretan karbon fiber kompozitleri ile karsılastırılmıstır ve karbon kompozitlerin kil nanokompozitlerine göre mukavemeti arttırmada çok daha etkili oldukları saptanmıstır. Ancak killerin doğada kolaylıkla bulunabiliyor olması kil çalısmasını değerli kılmaktadır. Doğada çok bulunabilen selüloz ile hazırlanan nanokompozitlerin en yüksek mukavemet değeri verdiği gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study nano and micro composites of industrial polyurethane has been prepared. To prepare nanocomposites, natural clays, synthetic clay and cellulose have been used. To prepare microcomposites, cellulose and carbon fiber have been used. The prepared materials have been mechanically and thermally tested. The materials have been tested with tensile testing, dynamic mechanical analysis and thermal gravimetric analysis. The structure of polyurethane-clay nanocomposites have been investigated with transmission electron microscopy. For this purpose within the scope of the thesis, a novel Sample preparation technique has been developed. The mechanical properties of the polyurethane has been increased with clays. Nanocomposites have been obtained without organic modification of the clays. Better improvements have been achieved with the natural hectorite compared to the synthetic hectorite. With polyurethane-cellulose materials, using the same cellulose material, the importance of nanosize reinforcement has been demonstrated with increased transparency compared to the microcomposites. And finally, these materials have been compared with the polyurethane-carbon fiber microcomposites. It has been observed that polyurethane-carbon fiber composites have higher strength compared to the clay nanocomposites. On the other hand clays being abundant in nature and cheap are imprtant family for the reinforcement of polymers. The cellulose being abundant in nature as well has been the best reinforcing phase for the polyurethane.