Developing techniques for reducing EMC effects on microcontroller based medical equipment
Mikrodenetleyici tabanlı medikal cihazlar üzerindeki EMC etkilerini azaltmak için geliştirilen teknikler
- Tez No: 223519
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KORÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Medikal Cihazlar, EMC, Tasarım, Medical Equipment, EMC, Design
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Son zamanlarda Elektromanyetik Kirliliğin artmasından dolayı özellikle yüksek frekanslı cihazların yoğunlaşması ile birçok elektronik cihazın fonksiyonlarını yerine getirirken işlevselliğinde büyük ölçüde azalmalar ve/veya aksaklıklar görülmektedir. Hatta bazı durumlarda bu yanlış işlevlerden dolayı ölümcül kazalarda tespit edilmeye başlanmıştır. Durumun hassasiyeti Medikal Cihazlarda fazlasıyla önem arzetmektedir. Örnek olarak bir kalp cihazındaki yanlış bir işlevsellik hastayı kalp krizine sürükleyerek ölümcül bir sona doğru götürebilir. Özellikle mikroişlemcili devrelerin her sektöre girmesiyle artık devre tasarımında sadece donanım olarak değil yazılım olarak da bazı önlemlerin alınmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada özellikle donanım tasarımında, kısmi olarak da yazılım konusunda bazı teknikler anlatılmış ve anlatılan bu teknikler örnek bir özel tasarım üzerinde gerçeklenerek fonksiyonel olarak sonuçları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent days, from increasing of the Electromagnetic Pollution with especially more using high frequency equipment, it can be seen that lots of electronic equipment have more malfunction and/or defectiveness on their functionality when they operate. Even some cases from these malfunctionality certain fatal accidents can be determined. Importance of the circumstances in medical equipment has considered more realistic. To give an example of malfunctionality in a pacemaker if need be, the patient could be drag to heart attack which might result in mortal end. In particularly at microprocessor circuits used every field of electronic design, for ensuring the success of equipment has to be done not only in hardware design steps but also in software planning. In this study, especially in hardware design and partially in software compatibility, some techniques are explained and results of these techniques that are realized on a special sample design are observed.