İnsan-mekan iletişim bağlamında konutta psiko-sosyal kalitenin irdelenmesi
Searching for the psycho-social quality of dwelling in the context of human-environment communication model
  1. Tez No: 223531
  2. Yazar: BERİA GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR ESİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Architecture, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Kalite, letisim, Dwelling, Quality, Communication
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Mimarlıgın psikolojik ve sosyal yönleri, çevre-davranıs bilimleri gibi disiplinlerarası bilimlerden yararlanmayı bir zorunluluk haline getirmistir. Tasarımcı-kullanıcı arasındaki bilgi alısverisinin saglanabilecegi çesitli platformlara daha fazla islerlik kazandırmak gerekmektedir. Bu arastırmanın amacı, mekan kalitesinin algılanmasında rol oynayan psiko-sosyal kalite degiskenlerini ortaya çıkaracak bazı davranıssal ve mekansal ipuçları elde etmektir. Bu ipuçları, tasarlanan mekan ile algılanan mekan arasındaki farkı en aza indirmekte yardımcı olacaktır. Mimarlık mesleginin pratiginde tasarımcı-kullanıcı iletisimi yeterince saglanamamaktadır. Bu nedenle, mekanın psikososyal kalite degiskenleri mekan-kullanıcı etkilesimi incelenerek belirlenmesi hedeflenmistir. Tasarımcı-kullanıcı iletisimini saglayacak bir ?mekan-kullanıcıtasarımcı iletisim döngüsü modeli? kurgulanmıstır. Tasarımcının, kendi ürünlerinin kullanım sonrası degerlendirmesini, kurgulanan iletisim döngüsü modelini kullanarak yapması ve elde edecegi verileri sonraki yeni ürün tasarımında ve üretiminde kullanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Psychological and social aspects of architecture have created the necessity of benefiting from multidisciplinary sciences such as environmental and behavioral sciences. To provide processing platforms where will gotten knowledge exchange between designer and user is necessary. The aim of this study is to acquire some behavioral and spatial clues that will reveal psycho-social quality variables which have affect the perception of space quality. These clues will help to reduce the number of differences between the space created by designer and the space percieved and utilized by the user. Because the degree of designer-user communication is believed to be insufficient in professional practice of architecture, identification of psycho-social quality variables by investigating space-human interaction is an objective of this study. The model of Space- User-Designer Communication Cycle is introduced in order to strengthen the designeruser communication. It is suggested that, architects evaluate their own design products by using the Space-User-Designer Communication Cycle Model and use the gethered data for new design projects.