Tekrarlı yüklemeler etkisi altında zeminlerin konsolidasyonu
Consolidation of soils under cyclic loading effect
  1. Tez No: 223530
  2. Yazar: HAYREDDİN ERŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kohezyonlu zemin, Tekrarlı yükleme, Konsolidasyon, Kayma mukavemeti, Cohesive soil, Cyclic loading, Consolidation, Shear strength
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalısmada, normal konsolide killerin drenajsız tekrarlı yüklemeden kaynaklanan bosluk suyu basınçlarının sönümlenmesiyle olusan konsolidasyon oturmaları ve drenajsız kayma mukavemetleri ve etkileyen faktörler deneysel olarak incelenmistir. Bu amaçla çamur konsolidasyon aletinde hazırlanan bir grup numune üzerinde, gerilme kontrollü dinamik basit kesme deney sistemi kullanılarak deney yapılmıstır. Çalısmada en son kademe tekrarlı yüklemeden sonra uygulanan drenaja baglı olarak iki tip yükleme modeli kullanılmıstır. Birinci grup deneylerde numunelere bes kez tekrarlı yükleme ve her tekrarlı yükleme asamasından sonra drenaj uygulanmıstır. Besinci drenajdan sonra numuneler drenajsız kosullarda statik olarak kesilmistir. kinci grup deneylerde numuneler besinci tekrarlı yüklemeden hemen sonra drenaja izin verilmeden statik olarak kesilmistir. Drenaj süresi çalısma süresince 1 saattir. Drenajsız statik deneyler, saatte %6.5 deformasyon hızında gerilme olarak yapılmıstır. Deneysel çalısma sonunda drenajsız tekrarlı yükleme ve drenaj çevrimine maruz kalmıs normal konsolide killerin daha sonra maruz kalacagı drenajsız tekrarlı yüklere karsı daha yüksek direnç gösterdigi görülmüstür. Numunelerin sıkısma indisi, bosluk suyu basıncı ve kayma deformasyonu her bir tekrarlı yükleme asamasından sonra azalmaktadır. Bununla beraber tekrarlı yüklemeden kaynaklanan bosluk suyu basıncının artmasıyla olusan oturmalar etkisinde stabilize olan zeminin tekrarlı yükleme sonrası drenajsız kayma mukavemetinde artıs gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, consolidation settlements and post-cyclic undrained strength of normally consolidated clays due to dissipation of pore water pressure caused by undrained cyclic loading and affecting factors were experimantally investigated. For this purpose, a group of samples prepared in a slurry consolidometer were tested using stress controlled cyclic simple shear testing device. According to drainage after the last cyclic loading, two kinds of loading patterns were used. At the first group of tests the samples were subjected to five series of cyclic loading and drainage were applied after every cyclic loading stages. At the end of fifth drainage, the samples were subjected to undrained static loading. At the second group of tests, the samples were immediately subjected to undrained static loading without drainage after fifth cyclic loading. The duration of drainage period was 1 hour throughout the study. The undrained static tests were run strain controlled with 6.5% shear strain per hour. As a result of experimental study, it can be concluded that normally consolidated clays subjected to undrained cyclic loading and drainage cycles are more resistant to undrained cyclic loadings that can be applied afterwards. The compression index, pore water pressure and shear strains of the specimens decreases after each stage of cyclic loading. However an increase was observed at the post-cyclic undrained shear strength when the soil was stabilized with the consolidation settlements by increasing pore water pressure induced by cyclic loading.