Design and new media: Towards an analysis of new media culture through design perspective
Tasarım ve yeni medya: Yeni medya kültürüne tasarım perspektifinden çözümsel bir yaklaşım
- Tez No: 223546
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEBNEM TİMUR ÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Bilimleri, Industrial Design, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ürün Tasarımı, Yeni Medya, Etkilesim, Yeni Medya Nesneleri, Yeni Medya Kültürü, Sony PlayStation, Product Design, New Media, Interaction, New Media Object, New Media Culture, Sony PlayStation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalısmanın genel çerçevesini, yeni medya ve ürün tasarımı alanlarının güncel tüketim kültürü yapısındaki kültürel ve islevsel birlikteliklerinin arastırılması olusturmaktadır. Yeni medya kavramının olası tanım ve açılımları ? etkilesimli medya araçları, sanal mekânlar ve bilgisayar destekli iletisim ortamları? arastırılmaya çalısılacak; böylece, somut meta olarak `tasarım ürünü' ile (burada ele alınan sekliyle) bu ürünlerin sanal uzantıları olarak görülen dijital içerigin iliskilendirmesi amaçlanacaktır. Teorik baglamda öne sürülen tartısmaların sonuçlandırılması için gelistirilen bir diger kavramsal çerçeve de, tez içerisinde detaylandırılacagı sekliyle, `nesne-kullanıcıtüketim' modeli olarak belirlenmistir. Bu üç kavramın temel kategoriler olarak belirlenmesindeki amaç, yeni medya nesnelerinin, tüketici deneyimlerinin ve bunlar üzerinden tüketim kalıplarının incelenebilmesi için tutarlı bir teorik temel belirlenmesidir. Bu sınıflandırma üzerinden yapılacak olan yeni medya incelemelerinden sonra, çalısmanın son bölümü olarak, belirli bir örnek ürün üzerinde teoriler sınanacak ve gözlemlenecektir. Bu baglamda seçilen ürünün temel nitelikleri arasında, fiziksel kullanıcı-ürün etkilesimine ek olarak, yeni medya tabanlı etkilesim ortamlarını içermesi aranmıstır. Sonuç olarak, bu tez baglamında özetlenen çıkarım ve tartısmalar, okuyucuya konu hakkında kapsamlı bilgi ve görüs saglamayı hedeflemekte; bu amaçla çalısma, öncelikle yeni medya ve ürün tasarımı hakkındaki kuramsal iliskileri özetlemekte, devamında bu kuramsal altyapıyı sanal içerige sahip güncel bir örnek-ürün üzerinden kullanıcı deneyimlerini inceleyerek desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The general aims and theoretical framework of this study is constituted by the cultural and functional associations between new media applications and profession of industrial design in contemporary consumer culture. By investigating the possible definitions and expansions of new media with reference to interactive media appliances, virtual environments and computer-mediated-communication (CMC) mediums, this study seeks major points of relevance between designed product (as physical commodity) and its virtual extensions (as digital content). Another major framework of the theoretical part, through which the arguments will be concluded, is the `object-user-consumption? model that is categorized as such to provide a discursive base for an examination of new media objects, user experiences and their exclusive consumption patterns in contemporary societies. Consequent to the contextual analysis of new media within this categorization, the final part of the study focuses on a specified case study; a product which essentially involves new media content as an interaction component, in addition to physical man-machine- interaction features. Ultimately, the intended conclusions of this thesis would provide the reader with a comprehensive understanding of the subject matter by outlining the significant theoretical associations between new media and product design, and by combining these arguments with the observation of practical cases and user experiences through the intersection of virtual worlds and designed products.