İnşaat sektöründe girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi
Determines of the entrepreneurship inclinations in construction sector
- Tez No: 223545
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, İnşaat Sektörü, Gayrimenkul, Müşavirlik, Yapı Denetim, Müteahhitlik, Anket, Entrepreneur, Entrepreneurship, Construction Sector, Real Estate, Consultancy, Construction Control, Contructor, Inquiry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Girişimcilik yolunda ilk adımıyla birlikte, girişimci sermayesini, zamanını, gücünü ve başka firmalarda kullanabileceği becerilerini riske eder. Kuşkusuz yolun sonunda bir takım ödüller kendini beklemektedir. Patronsuz çalışmak ve yaşamını nasıl yönlendireceğine karar verebilmek, çok daha yüksek bir gelir düzeyi vs. En önemlisi de kendi kaderini başkası için çalışanlara göre daha geniş bir aralıkta kendisi belirleyebilmektedir. Böyle bir konjonktürde, girişimci yola çıkarken kendini rüzgarın esintisine bırakamaz. Sezgilerinin yanına tecrübelerini, bilimi ve mantığı da ekleyerek bir takım araştırmalar yapması gerekir. Bu tezin ilk kısmı girişimcilerin ortak özelliklerinin tespiti ve ücretli çalışma ile kendi işine sahip olmanın farklarına ayrılmıştır. Başarılı girişimcilerin bir çok ortak değer taşıdıkları düşünülmektedir. Öncelikle ya kendi tecrübeleri ya da geniş araştırmaları sonucunda işlerini iyi bilirler. İkinci olarak, aşırı motivasyona sahiptirler. Diğer bir özellik, girişimcilerin zihinleri seçtiği uzmanlık alanları ile devamlı meşgul olmaktadır ve buna büyük bir istek ve sevgiyle razı olmaktadırlar. Başlangıçta başarılı bir girişim için haftalık çalışma saati yetmişin üzerindedir. Sonuç olarak, kurulacak işin ayrıntılarına bağlı olarak, en önemli ve kritik girişimsel kavramlar daha iş kurulma aşamasına gelmeden düşünülmüş olmalıdır. Bu tez, girişimci adayları için bu kavramları netleştirmeyi amaçlamıştır. Genel olarak girişimcilik kavramından bahsedildikten sonra, inşaat sektörü potansiyelleri de göz önünde bulundurularak incelemiştir. Bu çalışma sırasında sektörün istihdam yapısı ve inşaat sektöründeki ağırlıklı ve / ve ya değerlenen girişimcilik alanları hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin son bölümlerinde, sektörün eğilimleri ve düşüncelerinin tespiti için firma sahipleri, üniversite öğrencileri ve ücretli çalışan kesimlerin görüşlerine anket yoluyla başvurulmuş sonuçlar grafiksel olarak ayrıntılarıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the first step through the entrepreneurship, the entrepreneur risks his time, his own capital, effort, and skills in a company. Undoubtfully, some awards are waiting for him at the end of the way. Working without a boss and determining on how to lead his life, much more income level etc. Entrepreneurs control their own destinies to a greater extent than if they were working for someone else.In this conjuncture, The entrepreneur can?t leave himself to blowing of the wind, while he starts the way. Beside his sense, he should consolidate his logic ,knowledge and sciences. The first part of thesis reserved for explaning the shared characteristics of entrepreneur and the differences between having own business and working for the salary in a company. Successful entrepreneurs seem to have a large numbers of similar qualities. First, they know business, either from their own experience or through extensive research. Second, they are extremely motivated. Third, successful entrepreneurs become obsessed with all parts of their chosen area of expertise without any complaint. The number of working hours per week of a successful starting entrepreneur is over seventy. Consequently, the most important and critical entrepreneurial conceptions should be thought about long before the person starts her own business, depending on the business particularity. This thesis purposed that all the concerns?ll being explained clearly for the candidates. Following the introduces of entrepreneurship?s conceptions, construction sector has been analyzed with their potentials. While preforming this study, weighty and/or rising fields of construction sector and their distribution of employees have been introduced. The last chapters of thesis, inclinations of the sectors and thoughts has been researched by the helps of the inquiry which has been filled by the firm owners, university students, and salaried employees.