Türkiye'de liman devleti kontrol uygulamaları için eğitim modeli oluşturulması
Establishing an education system for the purpose of port state control implementation in Turkey
- Tez No: 223554
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İ. DEHA ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Liman Devleti Kontrolü, Denetçi Egitimi, Bayrak DevletiKontrolü, Port State Control, Inspector Training, Flag State Control
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Uzun yıllar içerisindeki dünya ticaret filosunun hızla gelismesi deniz kirliligi,personel emniyeti gibi sorunlar dogurmustur. Bu sorunları bertaraf edebilmekadına IMO'nun hazırladıgı kurallar bulunmaktadır. Standartların uygulanıpuygulanmadıgı konusu ise uzun yıllar boyunca süregelen çalısmalar sonucundabir denetim organı tarafından denetlenmeleri gerektigi sonucunu ortayakoymustur. Bu amaçla; Liman ve Bayrak Devleti Kontrolleri ve denetçileriorganize edilmis ve ülkeler bagımsız olarak kendi ülkelerinde bir denetimstandardı olusturma yarısına girmislerdir. Zaman içerisinde, ülkeler arasındakuralları yorumlama ve uygulama konusunda bazı anlasmazlıkların ortayaçıkması sonucunda, dünyanın çesitli bölgelerinde belirli bölge adlarıyla biraraya gelen ülkeler, bazı mutabakatnamelere imza atarak bir birlikte çalısmagrubu olusturmuslardır. Bu mutabakatnamelere taraf olan ülkeler belirlistandartları aynı çerçevede uygulayacakları ve standart altı gemilerilimanlarından uzak tutacakları hususlarında karsılıklı anlasmalaravarmıslardır ve idari bir yapılanma içine girmislerdir. Bu yapılar çalısmamdadetaylı olarak incelenmektedir. Mevcut uygulamalar çerçevesinde Türkiye'ninmevcut organizasyonunun ve denetçilerinin standardizasyonununsaglanabilmesi amacı ile yürürlükte olan sistemler arastırılmıs ve denetçiler içinbir egitim sistemi modeli olusturulmustur. Önerilen modelin gelistirilerek vegüncellenerek uygulamaya konması Türkiye'deki mevcut sistemindüzenlenmesine katkıda bulunabilecektir.
Özet (Çeviri)
Severe increase in the world merchant fleet during last several decades hascaused some severe problems as marine pollution, personnel safety impairment.In order to cope with these problems, there are rules and regulations presentprepared by IMO. Inspection of the implementation of these rules andregulations has arised a new question which can be described as; ?Are these allimplemented or not?? which the answer is ofcourse there should be aninspection organisation in order to be sure. For this purpose, Port and FlagState Controls and Inspectors has been organised and countries has started acompetition wise implementation of a series of standards in their countries only.By the time, after some conflicts between these countries on understanding andapplication of the present rules and regulations, major countries around theworld has gathered and organised a work group in the name of specific regionswhich they have called temselves as the MOUs. Countries which have been aparticipant of the MOUs has agreed and signed some protocols stating that theywill all apply specific standards with same objective and keep sub-standardtonnages away from their region. They have established an administrativestructure for this purpose. These structures has been inspected with details. Inorder to standardise Turkey?s present organisation?s and the inspectors? levels,present systems has been investigated and an example Training System Modelhas been improved. Improvement and updating of this model has a potential toorganise the present system in Turkey.