Depo yönetiminde bilgi teknolojileri kullanımı
Usage of information technologies in warehouse management
- Tez No: 223553
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Bilgi Teknolojileri, Depo Yönetimi, Depo Yönetim Sistemi, Logistics, Information Systems, Warehouse Management, Warehouse Management Systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalısmada, lojistik yönetimi, lojistik sektöründe bilgi teknolojileri kullanımı, depo yönetimi ve bir lojistik bilgi sistemi olan depo yönetim sistemi literatürel olarak incelenmis ve depo yönetim sisteminin bir depo içerisinde kullanımı ile olusan yararlar arastırılmıstır. Literatür incelemesi sonucunda lojistik sektöründe bilgi teknolojilerinin kullanımının gün geçtikçe arttığı ve sektörün her alanında bilgi teknoloji sistemlerinin kullanıldığı görülmüstür. Uygulama bölümünde depo içerisindeki tüm süreçler süreç haritalarıyla sunulmustur. Bir depo yönetim yazılımı uygulaması, depo içerisindeki yazılımın kurulumundan önce ve sonraki durum ile kıyaslanarak analiz edilmis, yararları ortaya konulmustur. Depo içerisindeki süreçlerin uygulama olarak seçilen depo yönetim yazılımı üzerinden ilerleyisi, yazılımın pencereleri sunularak gösterilmistir. Anket çalısması ile de yazılımın yararları kullanıcılar tarafından değerlendirilmis, sonuçlar tablolastırılarak analiz edilmistir. Sonuç olarak depo yönetim sistemi yazılımının anında bilgiye ulasıma olanak verdiği, envanter doğruluğunu, sevkiyat doğruluğunu, rapor doğruluğunu ve müsteri hizmet düzeyini arttırdığı, süreçlerin daha kısa bir zamanda gerçeklesmesini sağladığı anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, logistics management, information systems in lojistics sector, warehouse management and warehouse management systems being a logistics information system are literaturally examined and the advantages occured by the usage of the warehouse management systems are analysed. By the literature examining it is find out that the usage of warehose management systems are becoming widespread and in every area of logistics, information systems have been used. In the application part all the processes in a warehouse are represented with process maps. A warehouse management system implementation is introduced by analysing the processes which took place before the implementation of the warehouse management system and after that. The benefits of the system are presented. The processes of the warehouse are carried out with the warehouse management system and the windows of the software are presented. With a survey the benefits of the software are evaluated by the users and the results are analysed with tables. As a result, it is understood that with a warehouse management system you can reach the information simulatenously, the inventory accuracy, transportation accuracy, report accuracy and customer service level is increased and the processes take place in a less time.