Doğal emişli bir dizel motora aşırı doldurmanın uygulanması
Applying turbocharger to a naturel charged diesel engine
  1. Tez No: 223572
  2. Yazar: ABDULMECİT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SORUŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dizel Motor, Asırı Doldurma, çten Yanmalı Motor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada, dogal emisli bi dizel motor hakkında genel olarak, bilgiler verilmis, dıs yapılarına göre, islevlerine göre v.b. özelliklerine göre çesitli özellikleri hakkında bilgiler verilmistir. Dogal emisli bir dizel motorunda meydana gelen termodinamik olaylar, genisçe bahsedilmis ve bir dizel motorunda meydana gelen bütün çevrimdeki olayların kimyasal neticeleri hesaplanılmıstır. Daha sonra motorlarda kullanılan asırı doldurma sistemleri hakkında bilgiler verilmis. Tahrik sistemleri incelenmis, kullanım alanlarından bahsedilmis, avantaj ve dezavantajları karsılastırmalı olarak bahsedilmistir. Motorlar için yapmıs oldukları katkı veya sakıncaları ifade edilmistir. Daha sonra dogal emisli bir motora egzoz gazlarıyla tahrik edilen bir asırı doldurma sistemi uygulanarak parametrelerde meydana gelen degisiklikler deneysel olarak gözlenmistir. Netice olarak asırı doldurma uygulandıktan sonra çıkan parametreler dogal emis parametreleriyle karsılastırma yapılmıs ve asırı doldurmanın motorda verim olarak bir kazanç olusturdugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this work a general information on naturally charged diesel engines is presented considering their outside construction, tasks etc. Thermodynamic events in a naturally charged diesel engine are explained in detailed and the chemical results in all the thermodynamic cycle are calculated. Turbocharged system in diesel engines are presented next. Thei application areas are introduced together with their adantages and disanvantages. Afterwards a turbocharger is introduced into a naturally charged engine and the change in parameters are observed experimentally. In conclusion the parameters of turbocharged diesel engine are compared with those of naturally charged one and the increase in efficiency is observed in the case of the turbocharger Keywords : Diesel Motor, turbocharger, internal combustion motor