Türkiye'de ve dünyada deprem sigortacılığı
Earthquake insurance in the world and turkey
- Tez No: 223573
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ HASGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem sigortacılığı, DASK, Yangın sigortacılığı, hasar, Earthquake insurance, DASK, Fire insurance, damage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sebep olduğu can kaybının yanı sıra ekonomikaçıdan ülkenin kalbi sayılabilecek bir bölgeye hasar vermesi sebebiyle bir dönümnoktası olmuştur. Bu durum DASK'ın ortaya çıkışı için en önemli faktör olarakgörülmektedir. Deprem sonrası hasar tespit çalışmalarında mühendislik yaklaşımı ilesigorta mevzuatının konuya bakışının gösterdiği farklılık geçmişte sıkıntılara sebepolmuştur. Her ne kadar şu an için beklenen Marmara Depremi'nin konutlarda sebepolacağı hasarın boyutu için yapılacak tüm ön görüler bir tahmin niteliğinde de olsa,sigortalı konutlarda oluşacak hasarların zorunlu deprem sigortası fonu tarafındankarşılanmasının gerektiği bilinmektedir. En iyimser senaryo ile hesaplanan beklenenMarmara Depremi konut hasarı tutarının zorunlu deprem sigortası fonunun karşılamakapasitesinden fazla olabileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The large 17 August 1999 Marmara earthquake which occurred in the heart of thecountry has nor catastrophic neither economic effects. After this earthquake manybuildings were destroyed and government? sources had been deficient to coped with andthere was necessity for foreign aid. DASK Law emerged by this main reason. Differencesbetween approach of engineering hazard evaluation and insurance regulations forhazard determination cause problems as seen in the past. Although it is not obviouswhat will be enormity of next earthquake hazards. There are only predictions about it,but we are well aware that these damages will be compensating by Found ofCompulsory Earthquake Insurance. In respect of best scenario; the amount of hazardsoccurs after Marmara earthquake is more than capacity of DASK found.