Betonarme bir binanın doğrusal olmayan yöntemle deprem performansının belirlenmesi
Seismic performance evaluation of a reinforced concrete building by nonlineer method
- Tez No: 223585
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKAİ CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogrusal olmayan itme analizi, Nonlinear pushover analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Deprem kuvvetleri altında olusan yatay kuvvetler, yapı sistemlerinin sürekli karsı karsıya oldukları düsey yüklerden farklıdır. Deprem etkisinden olusan yatay kuvvetler tersinir ve tekrarlı yüklemelerdir. Çerçeve sistemler bu tür etkilerde, özellikle mesnet kesitlerinde, alısık olmadıkları yön ve siddette iç kuvvetler ile karsılasırlar. Mevcut binaların geleneksel yöntemler yerine dogrusal olmayan itme analizi kullanılarak performansının incelenmesi sonucunda sismik yükler altındaki yapının elastik ötesi davranısının belirlenmesi, yapıda meydana gelebilecek mekanizma durumları ve bunların sırası, yapıda deprem sonrasında gözlenecek kapasite kayıplarının yaklasık bir sekilde belirlenmesi ve deprem sonrasında gerekebilecek dogru güçlendirme stratejisinin verimli bir sekilde elde edilmesi mümkün olmaktadır. Bu çalısmada performans kavramına dayalı, deformasyon kontrollü lineer olmayan analiz yöntemi olan artımsal itme analizi yöntemi anlatılmıstır. Bu yöntem kullanılarak yapıların deprem karsısındaki davranısları degerlendirilmis, deprem kuvvetine karsı güvenliginin kontrolü yapılmıstır. 1975 Deprem Yönetmeligine göre insa edilen betonarme bir yapı üzerinde ayrıntılı bir sekilde anlatılan konuların bir uygulaması yapılmıstır. Birinci bölümde deprem ile ilgili genel bilgilere deginilmistir. kinci bölümde betonarme malzeme ve davranısı hakkında bilgi verilmis, malzeme için seçilen matematiksel model incelenmistir. Üçüncü bölümde, yapı malzemelerinde, yapı elemanlarında ve yapı sistemlerinde süneklik kavramı hakkında bilgi verilmistir. Dördüncü bölümde, yapı sistemlerinin dogrusal olmama nedenleri anlatılmıs ve ilgili analiz yöntemleri açıklanmıstır. Besinci bölümde DBYYHY-2006'nın ilgili bölümleri özetlenmistir. Altıncı bölümde statik itme analiz yapılırken kullanılan SAP2000 analiz programında yapıyı modellemek için gerekli adımlar açıklanmıstır. Son bölümde analiz sonuçları karsılastırılmıs ve genel bir degerlendirme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The earthquake forces are lateral forces that are applied to structural systems different than the vertical service loads. Earthquake forces are cyclic loads and structural systems are not used to resist those forces. By using nonlinear pushover analysis instead of conventional linear elastic methods, it has become possible to analyse the elastoplastic behaviour of the structure under seismic loading and possible mechanism states that may occur, to determine the approximate capacity degridation after an earthquake, and to choose the most efficient strengthening strategy which may be necessary. In this work, Static Pushover Analysis Method which is a non-linear deformation controlled analysis method according to performance concept has been described. By using this method, earthquake behaviors of buildings have been evaluated, safety control against power of earthquake and retrofit works have been studied. All the methods described in this work have been applied in detail to a building which has been designed according to 1975 Earthquake Regulations. The first chapter is about the concepts of earthquake. The second chapter is about the properties of materials and behaviour of materials and the mathematical modelling of the material which is chosen. The third chapter is about the concept of ductility in materials, structural components, structural systems. In the fourth chapter assumptions related to nonlinear analysis of structures are explained detaily. The methods used for the nonlinear analysis are defined. In the fifth chapter 2006 Earthquake Regulations (2006) which gives nonlinear approaches for the seismic analysis of buildings are summarized. In the sixth chapter necessary steps fo modeling the building in SAP2000 analysis program which are used to apply Static Pushover Method are explained. In the final part, a comparison between the analysis results has been carried out and a general evaluation has been provided.