Siirt-Madenköy cevherinin flotasyon yöntemiyle zenginleştirilmesi
Concentration of the Siirt Madenkoy ores with floatation method
  1. Tez No: 223592
  2. Yazar: SÜMEYRA EŞGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜVEN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Flotasyon, Toplayıcı Cinsi, Toplayıcı Miktarı, Copper, Flotation, Collector Type, Collector Amount
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yüksek bakır içerikli konsantre elde etmek amacı ile, toplayıcı cinsi, miktarı ve öğütmeboyutunun zenginleştirmeye olan etkisi bu tez kapsamında araştırılmıştır. Flotasyondeneylerinde reaktif olarak pirit devresinde, KAX (Potasyum Amil Ksantat) ve çamyağıkalkopirit devresinde, KEX (Potasyum Etil Ksantat), AEROPHINE 3418 A(Sodyumizobutildithiofosfin), AEROFLOAT 211 (Sodyumizopropildithiofosfat), MIBC(Metil izobütil karbinol) kullanılmıştır.Sonuç olarak, toplayıcı cinsi, miktarı ve öğütme boyutunun zenginleştirmeye olanetkisinde, tezin amacına en uygun toplayıcının dithiofosfin kökenli AERO 3418 A,miktarının 90gr/t ve öğütme boyutunun 43 ?m olduğu tespit edilmiştir. Optimumkoşullarda 3 kademe temizleme işlemi sonucunda, cevherin %8.7 oranında 28.94 Cuiçerikli bir konsantre % 80.4 Cu kazanma verimi ile elde edilmekte ve konsantre %2.73Zn içermektedir; %20.1 oranında bir artık ise 0.11 Cu içeriği ve %0.7 Cu kaybı ileuzaklaştırılabilmekte ve % 59.5 oranında pirit konsantresi ise %0.21 Cu içermektedir.Pirit devresinde bakır kaybı, %4.0 ve S içeriği % 43.6'dır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effect of collector type, collector amount and particle size on flotationexperiments are investigated for obtain high content of copper concentrate. In flotationexperiments, KAX (Potasium Amil Xanthate) and pine oil are used in pyrite flotation,KEX (Potasium Ethyl Xanthate), AEROPHINE 3418 A (Sodiumisobutyldithiophosphinate), AEROFLOAT 211 (Sodiumisopropil dithiophosphate), MIBC(Metil isobutyl carbinol) are used in copper flotation.As a result of flotation experiments, optimum conditions are carried out at collector typeof dithiophosphinate AERO 3418 A, amount of 90gr/t and particle size 43 ?m. Afterthree stage cleaning, a concentrate was obtained with a 8.7% by weight assaying of29.45 %Cu was obtained with a Cu recovery of 80.7, a tailing product was obtained witha 20.1% by weight assaying of 0.11 % and copper loss of 0.7 %. A pyrite concentrate,containing 0.21 % Cu with a weight percentage of 59.5. Copper loss in pyrite is 3.9 %and content of S is %43.6.