GPS destekli araç navigasyon sistemleri tasarımı
GPS based vehicle navigation system design
  1. Tez No: 223591
  2. Yazar: KUBİLAY UYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAHMİ NURHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Navigasyon, Global Konum Belirleme Sistemleri, Cografi BilgiSistemleri, Jeodezik Altyapı, Standartlar, Navigation, Global Positioning Systems, Geographic Information Systems, Geodetic Infrastructure, Standards
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Teknolojideki hızlı gelisim giderek insan hayatını kolaylastırmaktadır. Her yeni bulusinsanların günlük yasantısına etki etmektedir. Bu teknolojik gelismelerin en yogunoldugu alanlardan birisi de Araç Navigasyon Sistemleridir. Araç Navigasyon Sisteminintemel amacı sürücülere seyahatleri sırasında yardımcı olmak, gitmek istedikleri yeregiden en uygun güzergâhları belirlemek ve diger yol bilgilerini sürücüye saglamaktır.Bu çalısmada navigasyon sistemlerinde kullanılan konum belirleme sistemleri GlobalPositioning System-GPS, Atalet Seyir Sistemleri (Inertial Navigation System-INS) veLoran-C sistemleri ve çalısma yapıları hakkında bilgiler, Araç Navigasyon Sistemlerinin(ANS) Cografi Bilgi Sistemi (CBS) ile olan iliskisi, Sistemin temelini olusturan jeodezikaltyapı ve bilesenleri ve koordinat sistemleri hakkında temel bilgiler, Harita ve digerbilgilerin elde edilis ve depolanma standartlarından ve kullanıcıya gösterimkurallarından bahsedilmistir. Son olarak da örnek bir sistem tasarımı yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The people?s daily life is being easier day by day with the rapid developments intechnology. Every new invention affects people?s daily life. One of the most intensivearea of these technological developments is ?Vehicle Navigation Systems?. The mainpurpose of the ?Vehicle Navigation systems? is to help drivers on their traveling, todetermine the most optimal road and provide other information about road. This studygives information; about the positioning systems that are used in navigation systems;Global Positioning System-GPS, Inertial Navigation System-INS and Loran-C and theirfundamentals, the relations between Vehicle Navigation Systems - VNS and GeographicInformation Systems ? GIS, information about the geodetic infrastructure which is thefundamental of this system and coordinate systems, the data data collection and storingstandards and representation rules of these data, and finally the sample design is done.