Fırçasız doğru akım motoru konum kontrolörü tasarımı
Design of brushless dc motor position controller
- Tez No: 223613
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fırçasız Doğru Akım Motoru, FDAM, BLDC, Konum Kontrolörü, ST7, Brushless DC Motor, BLDC, Position Controller, ST7
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel uygulama alanları giderek genişleyen Fırçasız Doğru Akım Motorunun ST Microelectronics firmasının ST7 ailesinden bir mikroişlemci ile konum kontrolörünün tasarımı amaçlanmıştır. Fırçasız Doğru Akım Motorunun ihtiyaç duyduğu anahtarlama ve pozisyon algılama, konum kontrolü öncesinde yapılması gereken moment ve hız kontrol algoritmaları ve konum kontrolörü alt yapısı mikroişlemci içersinde çalışan yazılım ile karşılanmıştır. Motorun kendi üzerinde yer alan Hall sensörleri vasıtası ile rotor konumu algılanması sağlanabileceğinin yanısıra seçilen sensörsüz kontrol algoritması ile zıt-emk dalga şeklinin sıfır geçiş anlarının algılanması sayesinde hem motorun çalışması için gerekli rotor konumu hem de konum kontrolü için gerekli sanal bir konum bilgi kaynağı oluşturulmuştur. Kullanılan algoritmalar ve devre düzeneğinin gerek hız gerek moment kontrolündeki yetenekleri konum kontrol algoritmasında başarılı olunmasına yardımcı olmuştur. Kurulan test düzeneği ile de yazılım içersinde kolayca güncellenebilen parametrelerin değişimleri ile konum kontrolörünün davranışlarındaki farklılıkların ortaya koyulabilmesi istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study to be able to design a position controller has been aimed based on ST7 microcontroller family from ST Microelectronics for brushless dc machines that they are widely used in the industry. The basic requirements of brushless dc machines, switching squences and rotor position detection, speed and torque control algorithms needed just before position controlling and position controller background obtained from the code that run inside the microcontroller. To get the rotor position of the motor, the Hall Effect sensors inside the motor could be used. But for detection of rotor position, detection of the zero-crossing event of the Back-EMF waveform of the windings is used, for driving BLDC. And also a position source is obtained with this way. The capabilities of selected circuit and used algoritms on both torque and speed control has been helpfull on the success of the position control algorithm. The varies of behaivours of the controller is tried to be visualized by included parametric variables included the algoritm inside the contoller.