Tam farksal akım taşıyıcı (FDCCII) ile Mosfet C filtre tasarımı
Mosfet-C filter design with fully differential current conveyor (FDCCII)
- Tez No: 223628
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SAİT TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tam Farksal Akım Tasıyıcı, MOSFET-C Filtre, FDCCII, Fully Differential Current Conveyor, MOSFET-C Filter, FDCCII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalısmada, tam farksal akım tasıyıcı (FDCCII) elemanı kullanılarak üniversal MOSFET-C filtre tasarımı amaçlanmıstır. Bu amaçla öncelikle akım tasıyıcılar ve uygulama alanları hakkında bilgi verilmis, daha sonra MOS transistorların çalısma bölgeleri ve lineerlestirme yöntemleri incelenmistir. Bu çalısmada MOSFET-C filtrelerin tasarımı, FDCCII elemanının kullanıldıgı aktif-RC filtre devrelerinin isaret akıs diyagramları ile analizi, alt devre ve alt diyagram iliskisi kullanılarak isaret akıs diyagramı üzerinde uygun degisikliklerin yapılması asamalarının sonucunda gerçeklenmistir. Böylece FDCCII elemanın gerek aktif-RC gerekse MOSFET-C üniversal filtre tasarımında kullanıslı bir eleman oldugu gösterilmistir. MOSFET-C filtrelerde, aktif-RC filtrelerinde kullanılan dirençler yerine lineer bölgede çalısan MOSFET'lerin direnç özelligi göstermelerinden dolayı elektronik olarak ayarlanabilen dirençler gibi davranan MOS transistorlar kullanılmıstır. Tasarlanan MOSFET-C filtreler kesim frekansı ayarlanabilen, düsük duyarlıklı filtreler olup ayrıca yüksek geçiren, bant geçiren ve alçak geçirenden olusan her üç temel filtre fonksiyonunu es zamanda üretebilmektedirler. Tasarlanan filtre devrelerin PSPICE programı ile benzetimi yapılarak basarımı gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study purposed to design universal MOSFET-C filters with using Fully Differential Current Conveyor (FDCCII) element. For this aim, firstly given information about current conveyors and applications; secondly analyzed operation regions of MOS transistors and linearization techniques. In this study design of MOSFET-C filters implemented on result of phases as analysis with signal flow graph of active-RC filter circuits which used FDCCII element, make appropriate varieties in signal flow graph using relation of sub circuit and sub graph. In this way illustrated the usefulness of FDCCII element in active-RC and also MOSFET-C universal filter design. Instead of resistances of active-RC filters, in MOSFET-C filters used MOS transistors which act like electronically tunable resistances because of illustrate resistance feature of MOSFETs which operate linear region. Designed MOSFET-C filters have tunable cutoff frequency and low sensitivity also the filters simultaneously provide three basic filter functions of high pass, band pass and low pass. Simulations are also performed with PSPICE program to exhibit the performance of the filters.