Effect of diesel combustion process to vehicle interior sound quality
Dizel yanma prosesinin araç içi ses kalitesine etkisi
  1. Tez No: 223632
  2. Yazar: CANER SEVGİNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü analizi, Dizel motorlar, Yanma kararsızlıgı, Yapay ses üretimi, Ses kalitesi, Frekans modülasyon analizi, Noise analysis, Diesel engines, Combustion instability, Artificial production, Sound quality, Frequency modulation analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada dizel motorun kendine has yanma özelliklerinden kaynaklanan vuruntulu çalısma sesi ve bu sesin araç içi ses kalitesine etkisi incelenmistir. Uygun analiz metodunu seçiminin tasıdıgı önem, bes silindirli bir motorda yapılan örnek çalısmayla gösterilmistir. Daha sonraki çalısmalarda frekans modülasyon analizi, sorunun ana sebebini bulmakta etkin bir sekilde kullanılmıstır. Bu amaçla, basit bir içten yanmalı motor modeli Simulink programı kullanılarak olusturulmus ve tahrik parametreleri degistirilerek elde edilen sonuçlar irdelenmistir. lerleyen bölümlerde bu tip bir yapay ses üretiminden elde edilen sonuçların gerçek bir motordan silindir basıncı ile eszamanlı yakın mesafe mikrofon kayıtları aracılıgıyla korelasyonu saglanmıstır. Çalısmaların ilk ayagını frekans modülasyon analizinin bir ses içindeki belirli rutinde tekrarlayan bilesenlerin ayırdedilmesindeki basarısı vurgulanmıstır. Diger metrikler iyi ile kötü dizel vuruntusu arasındaki farkı ortaya çıkarmakta yetersiz kalmaktadırlar. Bir sonraki adımda ise yapay ses üretimi sayesinde frekans modülasyon analizinin yanma prosesindeki hata çesidini ortaya çıkarması hedeflenmistir. Bu amaçla, bes ayrı silindirin yerini alan sinyal üreteçleri çesitli yanma parametrelerini olusturabilmek için modele eklenmistir. Yanma basınç seviyeleri, frekans spektrumu ve tutusma gecikmelerinde farklı degerler kullanılarak gerçek hayattakine benzer bir diyagram elde edilmesi saglanmıstır. Son olarak modellenen bes silindirli motordan silindir basınçları ve yakın alan mikrofonları ile veri toplanmıs ve bir önceki adımdaki sonuçların dogrulanması amaçlanmıstır. Özetle ilk silindirdeki yüksek basınç seviyesi ve farklı frekans spektrumunun sorunu ortaya çıkardıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the impulsiveness due to diesel combustion process and its effect over interior sound quality. Importance of choosing the best analysis method is presented with a case study in a five cylinder engine. Further studies were focused on using frequency modulation analysis more comprehensive to determine the root cause of the issue. For this purpose, a basic engine model is developed and a simple design of experiment has been performed by manipulating the excitation parameters of each cylinder. In the following sections, the findings of artificial sound generation study has been correlated with the measurement of cylinder pressures simultaneously with a nearfield microphone. First step of the studies emphasize the frequency modulation analysis as the most proper method for discriminating impulsive content in a sound. Other metrics fail to differentiate subjective differences between good and bad diesel impulsiveness. Second step, covers the sound generation study, which utilizes the frequency modulation analysis for determining the error state in the engine. The combustion pressures, combustion excitation spectrums and ignition delays of each cylinder are manipulated to find an identical frequency modulation analysis result with the measurements. Final step includes the confirmation of previous step with the analysis of cylinder pressures and further examination of the acquired data. Briefly, the higher excitation of first cylinder is pointed out as the root cause. The relationship between combustion pressure spectrum and radiated noise is examined in details.