Modern bir NHDD motorun elektronik kontrol ünitesini incelenmesi
Examination of a modern NHDD engine?s electronic control unit
- Tez No: 223633
- Danışmanlar: PROF.DR. H. ERTUĞRUL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: NHDD, Elektronik Dizel Kontrol, Ortak Yakıt Yolu, Dizel Motorlar, Dizel Kalibrasyonu, NHDD, Electronic Diesel Control, Common Rail Injection, Diesel Engines, Diesel Calibration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Elektronik ve bilgisayar dünyasında yasanan yenilikler kısa zamanda her sektörü sarmıstır. Otomobil sektörü de bu gelismelerden en genis paylardan birini almıstır. 1970'lerin basında sadece araçların radyo teyplerinde rastlanan elektronik, kısa sürede araç motor ve güç aktarım sistemlerinin kontrolünde kullanılmaya baslamıstır. Yakıt ekonomisi, egzoz gazları emisyonu, gürültü, titresim, sürüs konforu gibi bir çok parametre araçlarda yer alan bu elektronik kontrol sistemleri sayesinde olumlu yönde iyilestirilebilmektedir. Elektronik kontrol üniteleri sayelerinde araçlar farklı çalısma sartları için farklı motor özellikleri gösterebilmekte, bu özelliklerini hepsini tek bir potada eritmektedir. Yukarı da belirtilen sistemler kısa zamanda agır ticari vasıtalarda da kullanılmaya baslanmıstır. Bu çalısmada incelen NHDD ( New Heavy Duty Diesel) motora ait elektronik kontrol ünitesi ve onun uzuvların çalısma prensipleri incelenmistir. Motor kalibrasyonu ile motorun avans açısı ve basınç parametreleri degistirilerek bunların NOx emisyonlarına, püskürtülen yakıt miktarına ve özgül yakıt tüketimine etkisi dinamometre testleri yardımıyla ortaya çıkarılmıstır. Yapılan araç testleri ile kritik performans noktaları ve motor çalısma noktaları bulunmustur. Bu iki deneysel ölçüm sonucu müsteri memnuniyeti için yüksek devir ve yüksek yüklerde düsük yakıt ekonomisini hedef alan, düsük devir ve düsük yüklerde ise düsük NOx emisyonlarını hedef alan bir kalibrasyon stratejisinin benimsenmesi gerektigi öne sürülmüstür. Gerek Elektronik kontrol ünitesinin tanıtımı gerekse bu kontrol ünitesi üzerinden motor parametrelerin degistirilmesi ve bunların motor çalısmasına etkisi anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
The development in electronics and computer sciences has very important affect on every industry. Automotive industry has had one of the major changes as result of that development. The electronics is used for controlling engine and powertrain systems today, which used to be only for radio and type in the vehicles in the beginning of 1970s. Fuel economy, exhaust emissions, noise, vibration, drivability, vs can be developed a lot as result of the electronic control systems. With the help of electronic control unit an engine can perform very different for very different working conditions and can met all targets in one corner. The control system has begun to be used also for heavy duty vehicles. In this study a NHDD (New Heavy Duty Diesel) engine?s electronic control unit and its systems have been investigated. The affect of injection timing, rail pressure on NOx emissions, injection fuel value and specific fuel consumption have been investigated by the dynamometer tests. The critical engine working points are supplied with the vehicle tests. With the help of these two experiments, the less fuel consumption strategy for high engine RPM and high engine loads and the less NOx strategy should be applied for low engine RPM and low partial engine loads to give maximum satisfaction to the costumer. The structure of the electronic control unit and also affect of changing parameters on engine properties have been studied.