Nusratlı-Yağcı-Tekirdağ arasındaki bölgenin hidrojeolojisi
The investigation of groundwater resources between Nusratlı-Yağcı-Tekirdağ
- Tez No: 223651
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HULİSİ TOLGA YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojeoloji, Tekirdağ, Yeraltısu Kimyası, Hydrogeology, Tekirdağ, Groundwater chemistry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma ile; Nusratlı-Yağcı-Tekirdağ arasında kalan alanın yeraltısu kaynakları incelenmiş ve özellikle yeraltısuyu kapasite ve kalitesi saptanmaya çalışılmıştır. Orta-Üst Miyosen yaşlı Ergene formasyonu ve Kuvaterner yaşlı alüvyal örtü ?çimentolanmamış zengin ve yaygın akifer? olarak değerlendirilmiştir. İnceleme alanında küçük bir alanda gözlenen Üst Miyosen yaşlı Karatepe Bazaltı ?çimentolanmış yerel akifer? olarak değerlendirilmiştir. Orta-Üst Oligosen yaşlı Danişmen formasyonu ?zayıf akifer? olarak değerlendirilmiştir. Üst Eosen yaşlı Yenimuhacir formasyonu ?çok zayıf akifer? olarak adlandırılmıştır. İnceleme alanında bulunan 72 adet su noktasında sıcaklık (T), elektrik iletkenlik (EC), pH, alkalinite ve asidite ölçümleri yerinde yapılmıştır. Seçilen 15 adet su noktasından alınan örneklerin jeokimyasal analizleri yaptırılıp sonuçlar üzerinde yorumlamalar yapılmıştır. Anyon ve Katyon içerikleri açısından suların sodyum bikarbonatlı ve kalsiyum bikarbonatlı oldukları gözlenmektedir. YS28, YS31, YS35, YS39, YKU11, YK2, ve YK8 nolu su noktalarındaki sular orta kaliteli sular olarak görülmektedir. YS23, YS34, YS36, YKU3, YKU17, YK1, YK4 ve YK11 nolu su noktalarındaki sular iyi kaliteli içilebilir su olarak gözükmektedir. YK2, YK4, YK8, YK11, YS31 ve YS39 suları dışında kalan suların sulama amaçlı kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığı saptanmıştır. İnceleme alanında bulunan YS31, YS39, YK4 ve YK8 sularının metan gazı içerdiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Yağcı Köyü civarındaki suların kirletilmesinin önlenmesi için köy halkının su kaynaklarına uzak atık alanlarını kullanmasının faydalı olacağı belirlenmiştir. Ayrıca Nusratlı Köyü civarındaki temiz su kaynaklarının beslenme havzasının korunmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprises the investigation of groundwater resources between Nusratlı-Yağcı-Tekirdağ, especially from the quantity of quality points of view. For this purpose, the factors affecting on hydrochemistry were investigated for the first time. Ergene formation and alluvium are ``nonindurated rich and extensive aqufer?? and the Karatepe Bazalt is ``indurated local aquifer?? The Danişmen formation and the Yenimuhacir formation are ``poor aquifer?? and ``very poor aquifer??, respectively. Temperature, electrical conductivity, pH, alkalinity and acidity were measured in-situ at 72 water points, where 38 of them are springs, 23 dug wells and 11 drilled wells. Selected 15 samples were sent to ACME-Canada for chemical analyses. The groundwaters in the studied area are of sodium bicarbonate and calcium bicarbonate type. The groundwater of YS31, YS39, YK4 and YK8 locations contain methane gas where they contain low Ca, Mg and SO4, but high Cl when compared with others. From the quality point of view YS28, YS31, YS35, YS39, YKU11, YK2 and YK8 are medium quality drinkable and YS23, YS34, YS36, YKU17, YK1, YK4 and YK11 are good quality drinkable waters. The dug well points, YKU1 and YKU11, and deep well YK6 are in poor quality. Except YK2, YK4, YK8, YK11, YS31 and YS39, the other waters are suitable for irrigation. In conclusion, in order to prevent the contamination in Yağcı village, it is proposed that the contaminants should be disposed away from the village in suitable waste disposal areas. The importance for the protection of clean water resources in Nusratlı village is also emphasized.