Farklı sınır şartlarına sahip sandviç plakların statik davranışlarının deneysel ve sayısal incelenmesi
Experimental and numerical analysis of static behaviour of sandwich plates with different boundary conditions
  1. Tez No: 223650
  2. Yazar: MERAL CARBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİT MECİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Savdviç plak, Statik analiz, Deneysel inceleme, Sandwich plate, Static analysis, Experimental investigation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında yüzeyleri kompozit malzemeden ve çekirdek kısmı bal peteği veya köpükten üretilmiş sandviç plaklardaki birim uzamalar belirlenmiştir. Plaklara ankastre ve basit mesnet sınır şartı altında yayılı yük uygulanarak deneysel ve sayısal incelemeler gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmada plağın orta ekseni boyunca belirlenen üç noktaya strain gauge rozetleri yapıştırılmıştır. Basit mesnetli ve ankastre mesnetli olmak üzere iki ayrı sınır şartında plak üzerine çeşitli ağırlıklarda kum torbaları konularak bu yük durumlarında plakta oluşan birim uzama değerleri strain metreden okunarak belirlenmiştir. Sayısal analizler için ANSYS 10.0 sonlu eleman yazılımı kullanılmıştır. Kullanılan malzemenin özelliklerine ve farklı ağırlık yüklerine göre hesaplanan birim uzama değerleri deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Deneysel ve sayısal sonuçların genellikle iyi bir uyum içinde oldukları gösterilmiştir. Bazı ölçüm sonuçlarında karşılaşılan uyumsuzlukların nedenleri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, strains are determined for sandwich plates whose faces are made of composite materials and cores are honeycomb or foam, subjected to uniform distributed loads, for two different boundary conditions; four edges clamped and four edges simply supported. Experimental and numerical analysis are made for two different boundary conditions. In experimental study, three points are determined throughout middle axes of sandwich plate and strain gauge rosettes are attached at these points. Sand bags have different weights are put on the plate, strain measurement values which are displayed on LCD of strainmeter are determined. For numerical analysis, ANSYS 10.0 finite element software is used and strains are determined for features of used materials and varied load, are compared with experimental results.