Sonlu elemanlarla ikinci mertebe teorisine göre hesap
Second order theory by the finite element method
  1. Tez No: 223655
  2. Yazar: KAZIM AHMET HAŞİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET IŞIN SAYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perde ve Çubuk Sonlu Elemanlar, kinci Mertebe Teorisi, Finite Elements, Second Order Theory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada, daha önceden gelistirilmis olan perde ve çubuk sonlu elemanlardan olusan sistemlerde ikinci mertebe etkiler göz önüne alınmıs ve geometri degisimi bakımından lineer olmayan teorinin esasları açıklanmıstır. kinci mertebe teorisine göre sistem hesabını öngören diferansiyel denge denklemine dayalı çözümün özel haller dısında uygulanmasının zorlugu göz önüne alınarak yerine sonlu eleman metodu önerilmis ve bu metodun esasları kısaca açıklanmıstır. Sonlu elemanlar metoduna göre çubuk ve perde elemanların ikinci mertebe rijitlik matrisleri çıkarılmıs ve ilgili rijitlik matrislerinin Fortran programlama dilinde yazılmıs Genson adlı programa girilmesi saglanmıstır. Bu program üzerinde perde ve çubuk sistemlerden olusan çesitli yapı sistemlerinin ikinci mertebe teorisine göre deplasmanları el hesabı ile bulunan çözümlerle karsılastırılarak programın isleyisinin dogrulugu kanıtlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study; theory of the geometric nonlinearity is explained and dealed with the shear walled and framed structures using the finite element model by considering the second order effects. Considering the difficulty of applying the differential equilibrium equation one of the numerical methods called the finite element method is advised and the theory of this method is explained. By the finite element method, the second order stiffness matrices of the finite shear wall element and linear axial column and beam elements are obtained and tabulated in the thesis. By processing the second order stiffness matrices to the computer program called Genson ; the numerical applications are solved and the solutions compared with the hand calculations.