Eğri eksenli düzlemsel çubukların düzlem dışı statik ve dinamik problemlerinin analitik çözümü
Analytical solutions of out-of-plane static and dynamic problems of planar curved beams
- Tez No: 223687
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EKREM TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Egri Eksenli Kiris, Düzlem Dısı, Titresim, Kesin Çözüm, Curved Beam, Out-of-Plane, Vibration, Exact Solution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, egri eksenli düzlemsel çubukların düzlem dısı statik ve dinamik problemlerini, baslangıç degerleri yöntemi ile, kayma deformasyonu ve hem egilme hem de burulma dönme eylemsizligi etkilerini de dikkate alarak, analitik olarak çözmektir. Asal matris elemanlarının analitik ifadesi genel durum için elde edilmistir. Literatürdeki örnekler çözülerek sonuçlar birbiri ile karsılastırılmıs ve bazı pratik problemler detayları ile verilmistir. Düzlem dısı probleme ait çok sayıda sayısal örnek detayları ile çözülmüs ve sonuçların analitik ifadeleri verilmistir Çember eksenli dairesel sabit kesitli çubukların düzlem dısı serbest titresimlerinin kesin çözümü, kayma deformasyonu ve dönme eylemsizligi etkileri dikkate alınarak verilmistir. Teorik ve sayısal sonuçların dogrulugunu görmek için deneysel çalısmalar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to solve analytically static and dynamic problems of curved beam elements relate to out-of-plane by using the initial values method while considering shear deformation and rotatory inertia effects. The analytical expressions of the elements of the fundamental matrix are obtained for general case. These governing differential equations are simplified for curved beams relate to out-of-plane. The examples given in the literature are solved and the results are compared. Many numerical examples on the out-ofplane behaviour are also solved in details and the analytical expressions of the results are given. Exact solution of free out-of-plane vibrations of circular beams with uniform cross-section is given by considering transverse shear and rotatory inertia effects. Experiments are also performed to verify the theoretical and numerical results.