Havzalar arası su transferine sistematik bir yaklaşım
A systematic approach to interbasin water transfer
- Tez No: 223704
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. ETHEM GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havzalar arası su transferi, Kara destek sistemi, Çevresel su ihtiyacı, Interbasin water transfer, Decision support system, Environmental water requirement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Gereksinim duyulan yerde ve/veya havza içinde mevcut su kaynaklarının endüstriyel, tarımsal ve kentsel su ihtiyacını karşılayamaması, su kaynaklarının restorasyonu, kuraklık, mevcut su temin sisteminin performansını ve esnekliğini artırmak, enerji üretimi vb. gerekçelerle Güney Afrika, Almanya, ABD, Çin, Japonya, İran, Türkiye ve daha birçok ülkede su transfer projeleri hayata geçirilmiştir. Havza içerisinde diğer doğal kaynaklarla birlikte bir bütünü oluşturan su kaynaklarının yapay yollarla bir bölgeden bir başka bölgeye transfer edilmesi, dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve analiz edilmesi gereken çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, iki farklı su havzası arasında su transferinin yapılıp yapılamayacağı, transfer yapılacak ise ne kadar suyun transfer edilebileceği vb. kararların verilebilmesine yardımcı olabilecek güvenilir, basit ve ülkemizin koşullarına uyarlanabilecek, çevresel su ihtiyacı yaklaşımını esas alan bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen karar destek sistemi bir örnek olmak üzere Büyük Melen Su Transfer Projesi için uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Interbasin water transfer projects have been carried out in many countries like South Africa, Germany, USA, China, Japan, Iran and Turkey to supply water for industries, agricultural areas and urban, restoration of water resources, drought, energy production and improvement reliability and performance of current water supply system. Transfer of water from one basin to another causes environmental, social and economical problems that should be analyzed and evaluated carefully. In this study, a reliable and simple decision support system was developed which will be adapted to Turkey?s condition for interbasin water transfer. To help decision makers to decide on the subjects like whether the interbasin transfer is possible or not, and if it is, what would be the amount of water transferred between one basin to another. Furthermore, the developed system was applied to Büyük Melen water transfer project as an example.