Sirkülasyonlu akışkan yataklı yakıcıların modellenmesi
Modelling of circulating fluidized bed combustors
  1. Tez No: 223703
  2. Yazar: AFŞİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURDİL ESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sirkülasyonlu Akışkan Yatak, Simulasyon, Matematik Model, Circulating Fluidized Bed, Simulation, Mathematical Model
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada kömür yakan sirkülasyonlu akışkan yataklı yakıcılar için dinamik iki boyutlu bir model geliştirilmiştir. Modelleme yapılırken yatak; türbülanslı akış rejiminde kabarcıklı akışkan yatak olarak ele alınan alt bölge ve halkasal akış yapısında olan üst bölge olmak üzere iki bölgeye ayrılmıştır. Model sirkülasyonlu akışkan yatakların diğer uygulamalarına kolaylıkla adapte edilebilecek şekilde hazırlanmıştır. Model; gaz ve katılar için boşluk oranı, hız ve sıcaklık ile tane çap dağılımı, yatak basıç düşüşü ve gaz emisyonlarının yatak içerisindeki radyal ve eksenel yöndeki değişimlerini her bir zaman adımı için hesap edebilmektedir. Model sonuçları, farklı işletme şartlarına sahip farklı ölçekli yataklar kullanılarak yapılmış ve literatürde yayınlanmış deneysel verilerle karşılaştırılarak ve modelin geçerliliği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A dynamic two-dimensional circulating fluidized bed (CFB) model is developed. In the modeling, the CFB riser is analyzed in two regions: bottom zone considering as a fast bubbling fluidized bed and upper zone core-annulus solids flow structure is established. The model should be flexible enough in order to be used in different applications of CFBs. Simulation model calculates the axial and radial distribution of voidage, velocity, particle size, pressure drop, gas emissions and temperature at each time interval for gas and solid phases. The simulation results are compared with test results obtained from various CFB test rigs at different size in the literature and developed model has been validated.