Physiographic properties of basin with relation to runoff and sediment discharge
- Tez No: 3676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fizyoğrafik parametreler, quantativ analiz. Faktör Analizi, Havza Karakteristikleri, Physiographic parameters, quantitative analysis Pactor Analysis, Basin Characteristics, Runoff
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bir bölgenin hidrolojik özellikleri daha çok o böl geyi temsil eden havzanın fizyoğrafik özellikleri ile karak- terize edilebilir. Bu yüzden yapılan birçok çalışmada bir hav zanın fizyoğrafik özellikleri bağımsız değişken olarak kabul edilirken akarsunun hidrolojik özellikleri bağımlı değişken olarak tanımlanmaktadır. Bu tezde, Hidrolojik değişkenler kolay ölçülebilen fizyoğrafik havza parametreleri ile açıklanmaya çalışılmış ve bu ilişki istatistiksel korelasyon ve gok değişkenli reg- rasyon denklemleri ile kurulmaya çalışılmıştır. Sonugda ise hidrolojik değişkenleri ölçebilecek istasyonu olmayan havza lar için o havzanın fizyoğrafik özelliklerini kullanarak hid rolojik özelliklerini tahmin etmenin mümkün olduğu belirlen miştir.
Özet (Çeviri)
The hydrologic characteristics of a region are determined largely by its physiography. Therefore streamflow is accepted dependent variable in most studies where physiographic properties of a basin are independent variables; In this thesis, physiographic properties of basins are quantitatively described with hydrologic variables, and it was attemted to establish statistical correlations between. drainage basin physiography and other hydrologic variables. By means of these statistical correlations it was seen that it will be possible to estimate hydrologic variables using physiographic parameters for the similar basins and subbasins which do not have any stations for hydrologic measurements.