Atrium tipi binalarda enerji tüketiminin azaltılması ve kullanıcı konforunun sağlanması için uygun camlama ve denetim sistemi modeli
Model of an appropriate glazing and controlling system for reducing energy consumption and providing user comfort in atrium buildings
- Tez No: 223711
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLIHAN TAVİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Atrium, Camlama Sistemi, Bina Simülasyonu, Enerji, Kullanıcı Konforu, Atrium, Glazing System, Building Simulation, Air Stratification
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Atrium tipi binalarda asırı enerji tüketimi ve asırı enerji tüketimine ragmen kullanıcı konfor kosullarının saglanamaması bir sorun olarak ele alınmıstır. Bu soruna çözüm üretmek amacıyla, atrium tipi binaların dıs kabugunu olusturan en önemli alt sistem olan camlama sistemine ait seçeneklerin, binanın enerji tüketiminin azaltılması ve konfor kosullarının saglanması için uygunlugunun belirlenmesine ve buna iliskin bir denetim sisteminin gelistirilmesine yönelik bir performans degerlendirme modeli hedeflenmektedir. Atrium tipi binalarda enerji tüketiminin azaltılması ve kullanıcı konforunun saglanması için istenilen performans kriterlerinin karsılanması, camlama sisteminin soruna çözüm getirecek biçimde tasarlanmasıyla olanaklıdır. Geleneksel binalardan daha karmasık olaylar içerdigi için farklılasan atrium tipi binalarda, geleneksel binaların performansının belirlenmesinde kullanılan enerji simülasyon programları yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle modelin uygulanabilirligini saglamak için atrium tipi binalarda karsılasılan karmasık olaylar ve bu olayların birbirlerine olan etkilerini simüle edebilecek pek çok programın kullanıldıgı bir simülasyon modeli olusturulmustur. Önerilen simülasyon modelinde, binanın enerji tüketiminin ve konfor kosullarına uygunlugunun belirlenmesine yönelik iç ortam verilerinin elde edilmesinde EnergyPlus, Window 5.2, Comis ve Delight, atriumdaki hava tabakalasmasının belirlenmesinde Fluent ve Gambit kullanılmıstır. Simülasyon modeli sonucu elde edilen verilerin performans ölçütlerine uygunlugu arastırılarak, atrium tipi binanın enerji tüketimine ve kullanıcı konforuna yönelik performans degerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study a model that aims to suggest a determination of an appropriate glazing and controlling system to meet energy performance and user comfort conditions in atrium buildings to solve the problems of excessive energy comsumption and insufficient user comfort conditions has been performed. The study has projected that the glazing system that forms the outer envelope of an atrium has to be designed to solve the problem of meeting the performance criteria to supply the requirements of user comfort and energy protection by the principles of sustainability and energy efficiency. Thermal and optic properties of the complex glazing system, infiltration, air movements between the adjacent zones and atrium, daylighting have been included in the calculations of total energy consumption of the atrium building and evaluations of the indoor environmental conditions according to the comfort requirements. Furthermore calculations of the air stratification of atrium have been done. In the study, for performance evaluation of an atrium building, total energy use, air stratification and air flow structure were computed with the interaction of the different simulation programs EnergyPlus and Fluent, as well as the auxiliary tools Window 5.2, Comis, Delight and Gambit that support them. An application model has been achieved in order to test the conceptual model by the simulation method. As a result of the application of the prototype atrium building, the optimum glazing alternative has been selected, total energy consumption has been calculated and the indoor environmental factors that affect user comfort conditions have been obtained.