Toplu taşıma türü seçiminde simülasyon destekli analitik hiyerarşi yaklaşımı
Simulation supported analytical hierarchy approach in public transport mode selection
- Tez No: 223710
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN GEDİZLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Toplu tasıma, Simülasyon, Çok ölçütlü karar verme, Analitik hiyerarsi yöntemi, Public transport, Simulation, Multiple criteria decision making, Analytical hierarchy method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ulastırma yatırımları ve özellikle de kentiçi koridorlarda gerçeklestirilecek olan toplu tasıma yatırımlarında hangi ulastırma türünün tercih edilecegi son derece önemli bir karardır. Bu tercihte bir bölümü nicel bir bölümü ise nitel olan pek çok faktör etkili olur. Ölçüt olarak kabul edilen bu faktörlerin hepsinin birlikte degerlendirmede etkili olmasını saglayacak yöntemlerden bir tanesi, bir çok ölçütlü karar verme yöntemi olan analitik hiyerarsi yöntemidir. Öte yandan, toplu tasıma türünün seçimi, seçenek türlerin performanslarının kosullara göre nasıl degisecegi öngörülerek yapılmalıdır. Degisen yolcu talebi, durak aralıkları, ödeme türü, hız gibi kosullara göre toplu tasıma sistemlerinin performanslarının nasıl degistigini görebilmek için bu çalısmada bir simülasyon modeli gelistirilmistir. Bu simülasyon modeli ile elde edilen sonuçlar, toplu tasıma türleri arasında seçim yapılması amacıyla kullanılan analitik hiyerarsi yöntemine uyarlanmıstır. Bu simülasyon destekli analitik hiyerarsi yöntemi, stanbul kenti içerisindeki iki koridorda ?otobüs yolu? ve ?tramvay? seçenekleri için uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Selection of a transport mode in transportation investments and especially investments in urban corridors is an extremely important decision. In this decision, many quantitative factors, as well as qualitative ones play important roles. One of the methods that allows all of these factors, which become criteria in this aspect, is the analytical hierarchy method, a multi-criteria decision making tool. On the other hand, selection of the appropriate public transit mode should be done by predicting the alternative modes? performances under varying conditions. In this study, a simulation model that will allow this under varying conditions like variable passenger demand, station spacing, method of payment, speed is developed. The results obtained by this simulation method are then adopted for the analytical hierarchy method in order to make the selection between different public transport modes. This simulation supported analytical hierarchy method is then applied for the ?busway? and ?tram? alternatives in two urban corridors within the city of stanbul.