Sulardaki Fe(II) konsantrasyonu ile filtre yük kayıpları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the concentration of Fe(II) in water and filter headloss
- Tez No: 223720
- Danışmanlar: PROF.DR. CUMALİ KINACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demir, filtrasyon, yük kaybı, Iron, filtration, headloss
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada hızlı kum filtrasyonu ile demir gideriminin yük kaybı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneylerde dört farklı demir konsantrasyonu (0.5, 1.0, 2.5 ve 5.0 mg/L), dört farklı hidrolik yükleme (5.6, 7.47, 9.34 ve 11.2 m3/m2.h), üç farklı su kalitesi (deiyonize su, musluk suyu ve hümik asit ilaveli deiyonize su) ve iki farklı porozite (0.36 ve 0.40) kullanılmıştır. 0.36 porozitede 1.0 mg/L ve daha düşük demir konsantrasyonlarının yüksek yük kayıplarına neden olmadan hızlı kum filtrasyonu ile giderilebildiği ve çıkış suyu konsantrasyonun ikincil standartlarda belirtilen 0.2 mg/L'nin altında olduğu gözlenmiştir. Artan demir konsantrasyonun ve filtre hızının yük kaybını artırdığı gözlenmiştir. 5.0 mg/L demir konsantrasyonunda aynı yük kaybı için 0.40 porozitenin işletme zamanının 0.36 poroziteninkinden 2.4 kez daha yüksektir, fakat 0.40 porozitede musluk suyunun filtre çıkışındaki toplam demir konsantrasyonu 0.2 mg/L'den daha yüksek ve yani içme suyu standartlarını üstündedir. Deiyonize su çalışmasında iyi kalitede çıkış suyu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of iron removal by rapid sand filtration on the head loss were investigated. In experimental studies, four iron concentrations (0.5, 1.0, 2.5, and 5.0 mg/L), four hydraulic loadings (5.6, 7.47, 9.34 and 11.2 m3/m2.h), three water quality (deionized, tap, and humic acid added deionized water) and two porosity (0.36 and 0.40) were used. 0.36 of porosity showed that 1.0 mg/L and lower of iron concentrations can be removed by rapid sand filtration without occurring high head losses and concentration of effluent was also below the 0.2 mg/L, which is the secondary contaminant level for iron. It was observed that filter headloss was increased by elevated iron concentration and flow rate. At 5.0 mg/L of iron concentration, operation time for the same head losses is 2.4 times higher for 0.40 of porosity than 0.36 of porosity, but total iron concentration for tap water effluents at the 0.40 of porosity were higher than 0.2 mg/L, in the other words iron concentration of the effluent was higher than the standards . Good quality of effluents were achieved with deionized water.