İstanbul'da deprem risk parametrelerinin değerlendirilmesine yönelik bir model önerisi
A model on the evaluation of earthquake risk parameters in Istanbul
- Tez No: 223722
- Danışmanlar: PROF.DR. HANDAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Deprem Risk Analizi, İstanbul, Ana Bileşenler Analizi, Earthquake Risk Analysis, İstanbul, Principal Component Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Deprem risk analizi; sismik tehlike ve alana ilişkin verilerin bir arada incelenerek olasılıkların ortaya konulmasıdır. Deprem riskini etkileyen faktörler; deprem tehlikesi, arazi kullanımı, demografik yapı ve ekonomik yapı başlıkları altında incelenmektedir. İstanbul, başta 1509, 1766 ve 1894 depremleri olmak üzere, tarih boyunca sayısız deprem yaşamıştır. Bu depremlerin oluşumuna neden olan Kuzey Anadolu Fay'ının Marmara içinden geçen kollarının önümüzdeki yıllar içinde yine kırılarak büyük bir deprem oluşturması beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin nüfus açısından en büyük şehri olan ve aynı zamanda da Kuzey Anadolu Fay hattının batı kanadına yakınlığı nedeniyle deprem tehdidi altında bulunan İstanbul'un yapılaşmış, demografik ve ekonomik çevre değişkenleri ile mevcut potansiyelleri kapsamında deprem riski açısından değerlendirilmesidir. İstanbul'da depreme bağlı risk düzeylerinin hesaplanmasında kullanılan ana bileşenler analizi yöntemiyle belirlenen 5 temel faktörden arazi kullanımına ilişkin olan faktörlerin, deprem tehlikesi değişkeninden daha yüksek değerler alması, risk değerlendirmede yerleşmelerin tehlikeye açıklık seviyelerinin ne kadar belirleyici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Seismic risk analysis can be described as the exploration of seismic hazard and data reflecting the current feature of the site in order to reveal all the probabilities which will trace the level of impact. The factors affecting earthquake risk can be evaluated according to land use pattern, demographic features and economic structure of settlements. Istanbul faced several earthquakes such as it had experienced in 1509, 1799 and 1894. In the next few years, another major earthquake will likely occur by the seismic activity of the Northern Anatolian Fault and will probably cause vast damages in Istanbul. The aim of this study is to evaluate earthquake risk levels of Istanbul according to its built-up, demographic and economic structure with its potentials against to seismic hazard. Earthquake risk of Istanbul has been calculated using the principal component analysis which ultimately produced 5 main components explaining the risk. The results show that the vulnerability indicators of Istanbul are more relevant than the seismic hazard to define the risk.