Kayaç dokusal özelliklerinin sınıflandırılması ve kaya mühendisliği uygulamaları
Classification of rock texture properties and rock engineering applications
- Tez No: 223727
- Danışmanlar: PROF.DR. ERKİN NASUF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Doku Katsayısı, Kayaç Malzemelerinin Sınıflandırılması, Kaya Mekanigi Uygulamaları, Rock Material Classification, Rock Mechanics Applications, Rock Texture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalısmada, kayaç dokularının sayısallastırılması ve sayısallastırılan kayaç dokularının dayanım özelliklerine göre sınıflandırılması islemleri gerçeklestirilmistir. Sayısallastırma amacına gerçeklestirmek için doku katsayısı (TC) kullanılmıstır. Kayaç malzemelerinin dokusal özellikleri ile mekanik, fiziksel ve kesilebilirlik özellikleri arasındaki iliskiler, TC ve diger parametreler arasındaki iliskilerin, regresyon ve bulanık modelleme esaslarına göre arastırılması ile gerçeklestirilmistir. Ortaya çıkan iliskilerden hareket ederek, kayaç malzemelerinin TC degerleri bulanık olarak sınıflandırılmıs ve her bir sınıfın dayanım özellikleri tayin edilmistir. Sonuçlar, gerçek sonuçlar ile degerlendirilmis ve TC' nin kaya mühendisligi uygulamalarında kullanılabilir yeni bir girdi parametresi olarak degerlendirilmesi çalısmaları gerçeklestirilmistir. TC' nin uygulanabilir olmasını saglamak amacıyla, TC' nin kaya kütle sınıflama sistemlerinde, kaya patlama olgusunun kestiriminde, kaya kütlelerinin kesilebilirliklerinin tayininde, çalısma sahası içindeki jeoistatistiksel incelemelerde, agrega malzemelerinin sınıflandırılmasında ve asınmalarının kestiriminde ve son olarak kayaç malzemelerinin teknolojik özelliklerinin kestiriminde kullanılabilecek uygulamalar gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, quantification of rock texture and classification of quantified rock texture have been produced. In order to quantify the rock texture, texture coefficient (TC) is used. The relations between textural and mechanical, physical, and cuttability properties of rocks have been investigated by using regression and fuzzy modelling techniques. The results are used for classifying the rock texture based fuzzy logic, and the strength behaviors of the classes are determined. The results are compared with the experimental results, and the study of appointing TC as a new input parameter for rock engineering projects has been made. In order to make TC useable parameter for engineering applications, the investigations are carried out for rock mechanics study areas such as rock mass classifications, rock burst characterizations, rock mass cuttability, geostatistical evaluation of mechanical parameters in the study area, aggregate material classification and estimation of degradation, and lastly, estimation of technological parameters of rock material by rock texture.