Sözleşme idaresinde hak talepleri ve KİK Yapım İşleri şartnamesindeki hak talebi hükümlerinin değerlendirilmesi
Claims in contract administration and evaulation of claim clauses in general conditions of Turkish public work regulations
  1. Tez No: 223763
  2. Yazar: GÜLSÜN GÖKÇE ALTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ÇIRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Mimarlık, Law, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hak talebi, sözlesme idaresi, uyusmazlık, prosedür, KİK, AIA, Claim, Contract Administration, dispute, procedure, AIA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalısmada, sözlesme idaresi kavramlarından olan hak talepleri detaylı olarak açıklanmıs ve ülkemizde kullanılmakta olan KİK Yapım İsleri Genel Sartnamesi'nde yer alan hak talebi maddelerini degerlendirilmistir. Hak talebi kavramı incelenirken çözülemeyen hak talebi anlamındaki uyusmazlıklara ve uyusmazlık çözüm yollarına da deginilmistir. KİK Yapım İsleri Genel Sartnamesi'ndeki hak talebi maddelerinin degerlendirmesi yapılırken ülkemizdeki hak talepleri ile ilgili içtihatlar incelenerek, hak talebi olusum nedenleri gruplanmaya çalısılmıstır. Ayrıca İngiltere ve Amerika'da kullanılan standart sözlesmelerin hak talebi maddeleri tek tek yorumlanarak Yapım İsleri Genel Sartnameleri'nde geçen maddelerle karsılastırmaları yapılmıstır. Böylece kullanmakta oldugumuz sistemdeki eksiklikler saptanmıs ve bu eksiklere yönelik öneriler gelistirilmistir. Amerika'daki AIA sistemi örnek alınarak gelistirilen önerilerde, hak talebi asamalarının prosedür olarak tanımlanması ve semalastırılması da tez kapsamında yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study construction claims are explained in detail that main concepts of contract administration and claim clauses in general conditions of Turkish Public Work Regulations are evaluated. While explaining claim concept, disputes, that also called as unsolved claim and dispute resolutions are analysed. In order to make evaluation of claim clauses in Turkish Regulations, Turkish caselaws oriented for construction claims are criticised and tried to divide reasons of claims into groups. Futhermore by examinig English and American standart contract clauses one by one, a comparision is made between Turkish system and others. By that defects of Turkish Public Work Regulations which is still widely used in Turkey, is determined and suggestions are made in order to overcome the defected imperfections. Recommendations to claim clauses that are followed by American AIA system, aimed to define claim procedures step by step and develop a claim diagram.