Effects of anisotropy on formabilit in sheet metal forming
Sac metal şekillendirmede anisotropinin şekillendirilebilme üzerindeki etkisi
- Tez No: 223797
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sac metal, Anisotropi, Hill48, Sonlu elemanlar, Çekme Simülasyonu, Sheet Metal, Anisotropy, Hill 48, Finite Elements, Drawing Simulation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katı Cisimlerin Mekaniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, ticari simülasyon programları kullanılarak bir otomobil tekerlek yuvasıpanelinin kalıp yüzeylerinin elde edilmesine dolayısıyla kullanılacak panelin eldeedilmesine çalışılmıştır. Söz konusu olan panelin prosesinde önemli olan işlemler veliteratürde gecen bazı genel kavramlar açıklanmıştır. Sac şekillendirmeye etki edenfaktörler ve ortaya çıkabilen kusurlar anlatılmış, bazı durumlar işparçamızlaörneklendirilmiştir. Ayrıca, matematiksel malzeme yüzey akış bünye denklemleri,izotropi, anizotsopi kavramları ve ilgili temel ifadeler anlatılmıştır. Bunların dışındapanelin değişik durumlardaki karşılaştırmalı çekme simülasyonları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, commercial simulation software is used to figure out the parameters of thedies for an automobile wheelhouse panel. Literature survey was made for the featureswhich are significant for the process of this panel and some general concepts examinedrelated to this field. The factors and failures that affect formability were observed.Furthermore, information about isotropy, anisotropy, constitution laws and yieldingequations were given. Beside these, results of the drawing simulations of the wheelhousepanel were shown.