Saraylı köyü sit koruma projesi: Fiziksel düzenleme için ön koşul ve ilkelerin araştırılması
Urban conservation project in Sarayli village: Invastigation of rules and precondition for physical arrangements
- Tez No: 223796
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL KUTGÜN EYÜPGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Geleneksel Anadolu Köyü, Saraylı Köyü, Conservation, Traditional Anatolian Village, Saraylı Village
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Saraylı Köyü, kentsel doku özellikleri, bölgedeki arkeolojik alan, meydanındaki 750 yıllık çınar agacı, camisi ve sivil mimarlık örnekleriyle geleneksel Anadolu Köyü görünümünü günümüze kadar kısmen koruyabilmistir. Saraylı Köyü'nde kentsel doku tüm Anadolu köylerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan meydanın etrafında sekillenmistir. Anadolu köylerinin pek çogunda oldugu gibi, Saraylı Köyü'nde de cami avlusu köyün meydanına açılmaktadır. Saraylı Köyü, Kocaeli ili'nin Gölcük ilçesi'ne baglı 1326 yılında kurulmus eski tarihli köylerden biridir. Samandıra Dagları'nın eteklerinde bulunan köy iklim ve bitki örtüsü bakımından Karadeniz Bölgesi'ne ait özellikler tasımaktadır. Ekonomik yapı agırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Ancak Gölcük Deniz Fabrikası'nın 1930'da kurulmasıyla bölgenin ekonomik ve mekânsal yapısı kısmen degismis isçi sınıfı artmıs ve tarım alanları azalmıstır. Saraylı Köyü ile ilgili geçmis yıllarda yapılan imar planı çalısmalarına ve kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına yönelik kararlara bakıldıgında 1996 yılında Saraylı Köyü'nde tek yapı ölçeginde tescil tespit çalısması yapılmıstır. 2001 yılında Koruma Amaçlı İmar Planı yapılana kadar geçerli olan yapılanma kosulları belirlenmistir. Ancak henüz Saraylı Köyü Sit Koruma Alanı için Koruma Amaçlı imar Planı yapılmamıstır. Bununla ilgili olarak, alan çalısması sonucunda hazırlanan, 1/2000 ölçekli analiz ve öneri paftaları, 1/200 ölçekli plan-cephe, siluet analiz ve öneri paftaları paralelinde belirlenen koruma kararları, müdahale ve islevlendirme önerileri ele alınmıs, bölge ile ilgili koruma kararları alınmıstır. Bu baglamda Saraylı Köyü kentsel doku ve sivil mimarlık örneklerinin niteliklerini kaybetmeden gelecek nesillere aktarılması için izlenmesi gereken yolun belirlenmesi amaçlanmıstır
Özet (Çeviri)
The urban texture, archeological sites found within Saraylı Village, with its 750 year-old scyamore tree in the middle of the public square , the mosque and other historical buildings, Saraylı has partially succeeded to preserve the traditional Anatolian country features. The urban texture of Saraylı is shaped around the public square like many other Anatolian villages. Similarly, the courtyard of the mosque is also integrated to the public square. Saraylı is one of the oldest villages of Gölcük, Kocaeli and has been founded in 1326. The village is located near Samandıra Mountains and the vegetation and climate possess unique characteristics of the Black Sea vegetation and climate. The economy is based on farming. However; the region underwent a rapid physical and economical change with the foundation of Gölcük Sea Factory in 1930 resulting in an increase in worker population and decrease in farmlands. When the decisions regarding conservation of cultural and natural themes and reconstruction plans are examined, it is found that there has been an official registration in 1996. In 2001, rules for construction were assigned until the reconstruction plan for conservation was set. However, a reconstruction plan for conservative purposes has not been made for the SIT area in Saraylı Village yet. Regarding this, a field study has been made and the conservation rules set regarding the 1/ 2000 scale analysis and proposal sheets as well as the 1/ 200 scale plans and silhouette analysis are analyzed. The present study aims to specify methods for preserving the urban texture and civil architecture to the future generations.