Yapım yönetimi eğitiminde İnşaat Hukuku
The Construction Law in the education of the construction management
- Tez No: 223798
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Law, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapım yönetimi, Yapım yönetimi eğitimi, Hukuk, İnşaat hukuku, Borçlar Kanunu, İnşaat sözleşmeleri, Construction management, Construction management education, Law, Construction law, The Law of Obligations, Construction contracts
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, yapım yöneticileri için inşaat hukuku bilgisi gereği, gereken bilginindüzeyi ve ne şekilde elde edilebileceği ortaya konulmuştur. Değişen Dünya koşullarıylabirlikte ölçeği büyüyen inşaat projeleri, her geçen gün artan yurt dışına açılan yüklenicifirma sayısı, yapım yönetimi ve yapım yöneticisi kavramlarının önemini giderekarttırmaktadır. Bu çerçevede, günümüzde yapım yönetimi eğitim programları en çoktalep edilen programlar arasında yer alırken, yapım yöneticilerinden beklenen niteliklerde her geçen gün biraz daha artmaktadır. Başarılı bir yapım yönetim süreci ancak,yapım yöneticisinin teknik bilginin yanı sıra hukuk bilgisine de sahip olması ilegerçekleşebilir. Bu bağlamda, yapım yöneticisi için inşaat hukuku bilgisi gereğikarşımıza çıkmaktadır. Yapım yöneticisinin yürütmek durumunda olduğu görevlerikapsamında sözleşme hazırlığı ve sözleşme idaresi sürecinin büyük önem taşıdığı veinşaat sözleşmelerinin teknik ve hukuk bütünlüğünden oluştuğu düşünüldüğünde;yapım yöneticileri için inşaat hukuku konusunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Esersözleşmeleri (istisna akdi) kapsamında kabul edilerek Borçlar Kanunu'nun ilgilimaddeleri ile düzenlenen inşaat hukuku konuları, yapım yöneticisi için gerekli inşaathukuku düzeyinin belirlenmesinde temel oluşturmaktadır. Bu çerçevede yurt dışındakiyapım yönetim eğitim programları incelendiğinde, inşaat hukuku konularını içerenderslere önem verildiği görülürken; Türkiye'deki yapım yönetimi eğitimprogramlarında ise inşaat hukuku konusunun eksikliği dikkati çekmektedir. Buradanhareketle, yapım yöneticisi için inşaat hukuku bilgisinin gerekli olduğu ve Türkiye'dekiproje ve yapım yönetimi eğitim programlarında, tez kapsamında önerilen derslerçerçevesinde belirlenen düzeyde verilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, as a necessity of knowledge of the construction law for constructionmanagers, the level of knowledge required and how this knowledge can be obtained ispresented. Number of contractors making business in foreign countries anddramatically growing project size has emphasized the importance of the terms ofconstruction management and construction managers with the changing worldconditions. At present construction management education programs are the ones mostin demand, and the qualifications sought from construction managers have increased. Asuccessful process of construction management can be achieved by both the technicaland law skills and knowledge of the construction manager. The importance of theknowledge of the construction law for those construction managers is better understoodwhen taking into account the importance of the scope of tasks the construction managerhas to conduct; the preparation and administration processes of the constructioncontracts and the technical and legal integrity it constitutes. The topics of constructionlaw have been accepted within the scope of the hire of work contracts and have beenregulated with the related articles of the Law of Obligations. When taking into accountthe construction management education programs abroad, it is seen that importance hasbeen given to subjects on the law of construction, whereas the education programs inTurkey do lack in subjects on the law of construction. Thus, it is thought that,construction law knowledge is a requisite for construction managers, and this must beprovided within the project and construction management education programs inTurkey, with the subjects recommended in the thesis, at the designated level.