Proposal of an environmental code of practice and environmental management system implemantation guide for the shipbuilding and ship repair industry
Gemi inşa ve tamir sanayisine yönelik çevresel uygulama kuralları önerisi ve çevre yönetim sistemi gerçekleştirme rehberi
  1. Tez No: 223814
  2. Yazar: HAMDİ SENA NOMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL DEHA ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Marine, Marine Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi nsa, Tersane, Çevresel Yönetim Sistemi, Çevresel Etki, Shipbuilding, Shipyard, Environmental Management System, Environmental Aspect
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
21. yüzyılın en çok karsılasılan sistemlerinden biri, temelde kurumların çevreseletkilerine odaklanan çevre yönetimidir.Uluslar arası bir pazar olan gemi insa sanayisi için kalitenin önemi tartısılmazdır vepiyasalarda ispat edilmistir, ancak çok yönlü bakıs açısı ile basarılı bir üretim kurumuiçin yeterli degildir. Bu sebeplerle ve çevreci kurulusların kararlı çalısmaları ileagırlasan yasal düzenlemelerin sonucunda, bir Çevre Yönetim Sistemi geregi dogmustur.Bu çalısma, gemi insa sanayisi için çevresel konularla ilgili bir uygulama kurallarıönerisi ile baslamaktadır. Bu çerçevede Avrupa ve Dünya piyasaları ile ilgili bir gözdengeçirme yapılmıs, çevresel konular ile ilgili girisimler özetlenmistir. Uygulamabölümünde, gemi insa ve onarım isleriyle ilgili çevresel degerlendirmeler tartısılmıs vebir Çevre Yönetim Sistemi uygulamasının detayları önerilmis, temel süreçler, çevreselrisk analizi ile detaylı olarak degerlendirilmistir.Çalısma boyunca, çevresel yönetim omurgasının uygulama yöntemleri, sürekliiyilestirme anlayısı çerçevesinde tartısılmıstır. Bu uygulamanın basarılı bir sekildehayata geçirilmesi, bir tersanenin rekabetçi gücünü kaybetmeden, çevresel ve idarisorumluluklarını yerine getirmesini saglayacaktır. Denizcilik alanında benzer çalısmalarEuropean Sea Ports Organization tarafından gerçeklestirilmis, ancak bunlar sadecelimanların çevresel degerlendirmelerine odaklandıgı için bu orijinal tez, AvrupaBirligi'nin ilgili organlarına gemi insa ve onarım konuları ile ilgili olarak sunulabilmesansını ortaya çıkarmıstır.
Özet (Çeviri)
One of the mostly encountered systems in the 21st century becomes the EnvironmentalManagement which focuses basically on environmental protection and impacts oforganizations.For the shipbuilding industry, being an international market, the importance of qualityis beyond doubt but for the 21st century?s multi-directional points of view, is not enoughfor a successful manufacturing organization. Consequently, the need for anEnvironmental Management System has arisen as a result of the decisive studies ofenvironmentalist organizations, which leaded to toughened legislations.This study starts with a policy proposal for the shipbuilding industry regardingenvironmental facts. Overviews of the industry for European and World markets aregiven in this concept and the initiatives undertaken are summarized. On the practicepart, major processes of shipbuilding and repair industry are assessed in details, withthe environmental view of risk analysis.Along the study, methods of successful implementation of an environmentalmanagement backbone, with the concept of continual improvement are discussed.Successful development of this implementation will result a shipyard to meet bothenvironmental and administrative liabilities, while not loosing competitiveness in themarket. Although ESPO (European Sea Ports Organization) has similar studies for themaritime area, as it only focuses on the environmental assessment of ports, this uniquestudy will have the chance to be proposed to the relevant bodies of European Union,regarding shipbuilding and repair.