Konaklama işletmelerinde sürdürülebilir gıda atığı yönetimi uygulamalarının incelenmesi ve optimizasyonu: Antalya'daki dört ve beş yıldızlı otellere dönük bir uygulama
Examination and optimization of sustainable food waste management practices in accommodation businesses: An application focused on four- and five-star hotels in Antalya
  1. Tez No: 1010067
  2. Yazar: MEHMET ANIL KÜÇÜKYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Atık değerlendirme, Atıklar, Geri dönüşüm, Gıda israfı, Waste evaluation, Wastes, Food waste
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Gıda atığı toplumları yakından ilgilendiren önemli konular arasındadır. Gıda atığı miktarının fazlalılığı çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği olumsuz etkileyebilmektedir. Gıda tüketimi sürecinde ortaya çıkan gıda atıklarının verimsiz oluşumları, sürdürülebilir uygulamalarla kontrol altına alınabilir. Gıda kaynaklı atıkların sürdürülebilirliği kontrol altına alınmadığında sürdürülebilir beslenme anlayışının benimsenmesinde zorluklar meydana gelebilmektedir. Konaklama işletmelerinde sürdürülebilir gıda atığı yönetimi uygulamalarının incelenmesi ve optimizasyonu için yapılan bu çalışmada, yüz yüze görüşme tekniği, gözlem yöntemi ve yazar tarafından deneysel sürdürülebilir gıda atık yönetimi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, konaklama işletmelerinde sürdürülebilir gıda atık yönetimine yönelik uygulamaların araştırılmasıdır. Analizler neticesinde alan yazına katkı sağlayabilecek özgün bir model önerisi oluşturarak özel sektöre ve akademik alana katkı sunmak çalışmanın amaçları arasındadır. Belirlenen amaçlar doğrultusunda, araştırmada veri toplama aracı olarak Sürdürülebilir Gıda Atık Yönetimine yönelik gözlem formu ve demografik bilgilerden oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleri yöneticileriyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Antalya'da yer alan 14 adet konaklama işletmesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Antalya ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri yöneticilerinden elde edilmiştir. Elde dilen veriler betimsel analiz yöntemi ile incelenerek verilerin sayısal olarak analizi yapılmıştır. Bu çalışmada gözlem yöntemiyle gıda atıklarının yoğun olarak ortaya çıktığı alanlardaki günlük uygulamalar belgelenmiş, böylece sürece dâhil olan kişilerin deneyimleri daha iyi anlaşılmaya çalışılmıştır. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen analizler neticesinde elde edilen bulgular, alanyazında yer alan bazı çalışmalarla benzerlik göstermekle birlikte bazı noktalarda farklılaşmaktadır. Araştırma amacına ve alt amaçlarına uyumlu bir şekilde“Tanımlayıcı Özellikler”,“Gıda Atıklarının Oluşumu”,“Gıda Atıklarını Önleme ve Kontrol”,“Yeniden Kullanım ve Değerlendirme”,“İmha ve Bertaraf Süreçleri”,“Atık Yönetimi Sisteminin Yapısı”ve“Personel, Farkındalık ve Eğitim”temaları geliştirilmiştir. Her bir temanın altında ise katılımcı ifadelerinin atandığı hiyerarşik kod modelleri bulunmaktadır. Gerçekleştirilen deneysel uygulamalar ile kompost, gübre, yeşillik dikimi ve un kurtlarının sürdürülebilirliğine dair çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Food waste is among the important issues that closely concern societies. The excessive amount of food waste can negatively impact environmental, social, and economic sustainability. The inefficient generation of food waste generated during the food consumption process can be controlled through sustainable practices. When the sustainability of food-related waste is not controlled, difficulties may arise in adopting a sustainable nutrition approach. This study, conducted to examine and optimize sustainable food waste management practices in accommodation establishments, utilized face-to-face interview techniques, observation methods, and experimental sustainable food waste management practices carried out by the author. The main objective of this thesis is to investigate practices related to sustainable food waste management in accommodation establishments. The study aims to contribute to the private sector and the academic field by creating an original model proposal that can contribute to the literature as a result of the analyses. In line with these objectives, an observation form on Sustainable Food Waste Management and an interview form consisting of demographic information were used as data collection tools in the research. Interviews were conducted with managers of four and five-star accommodation establishments. The sample of the research consists of 14 accommodation establishments located in Antalya. Research data was obtained from managers of accommodation establishments operating in Antalya province. The collected data were examined using descriptive analysis methods, and a numerical analysis of the data was performed. In this study, daily practices in areas where food waste is generated intensively were documented using observational methods, thus attempting to better understand the experiences of the individuals involved in the process. The findings obtained as a result of the analyses carried out within the scope of the thesis study show similarities with some studies in the literature, but also differ in some points. In line with the research objective and sub-objectives, the following themes were developed:“Descriptive Characteristics”,“Formation of Food Waste”,“Prevention and Control of Food Waste”,“Reuse and Evaluation”,“Disposal and Disposal Processes”,“Structure of the Waste Management System”, and“Personnel, Awareness and Training”. Under each theme, there are hierarchical code models to which participant statements are assigned. Experimental applications were carried out to conduct studies on the sustainability of compost, fertilizer, greenery planting, and mealworms.