Alüminyum giydirme cephelerde ısıl performans durabilite ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between the thermal performance and durability of aluminium curtain walls
  1. Tez No: 223832
  2. Yazar: ŞENGÜ ŞERARE TORTU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ERKAN KARAGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Durabilite, Alüminyum, Giydirme Cephe, Isıl Performans, Durability, Aluminium Curtain Wall, Thermal Performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, özellikle çok katlı yapılarda düşey kabuk olarak kullanılan hafif giydirmecephe sistemlerinin ısıl performanslarının durabiliteleriyle olan ilişkisi incelenmiştir.Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve kapsamı açıklanmaktadır.İkinci bölümde,giydirme cephelere ait genel bilgiler verilmiştir. Giydirme cephelerin tanımı yapılmış,tarihçesiyle ilgili bilgi verilmiştir. Giydirme cepheleri oluşturan ana bölümlerbelirtilmiştir. Bunlar; Taşıyıcı Sistem, Pencere Kuşağı, Parapet Bileşeni olarakanlatılmıştır. Giydirme cephelerde kullanılan tespit bileşenleri sınıflandırılmış veaçıklanmıştır. Daha sonra giydirme cephelerin ağırlıklarına göre sınıflandırılmasıyapılmıştır. Ağırlıklarına göre giydirme cepheler 2 gruba ayrılır; Ağır GiydirmeCepheler, Hafif Giydirme Cepheler. Taşıyıcı sistemlerine göre giydirme cepheleri üçeayırabiliriz; Çubuk Sistemler, Panel Sistemler, Yarı Panel Sistemler. Üçüncü bölümde,durabilitenin tanımı yapılmıştır. Giydirme cepheler açısından bakıldığındadurabilitenin gerektirdiği tasarım yaklaşımları, işçilik yaklaşımları belirtilmiştir.Durabiliteyi olumsuz etkileyen faktörler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, giydirmecephelerde ısıl performansın durabiliteyle olan ilişkisi açıklanmıştır. Giydirmecephelerin ısıl performansını belirleyen tüm etkenler belirtilmiştir. Bu etkenler; IsılKapasite, Isıl Direnç ve Isı Geçirimliliği, Saydam Bölgelerin Isı geçirimliliği, CamlardanEdinilen Toplam Isı Kazancı, Malzeme Seçimi (Cam Seçimi ve Çerçeve Seçimi), GüneşKontrol Elemanları olarak açıklanmıştır. Beşinci bölümde, ısıl performansını gerektiğigibi yerine getiremeyen bir alüminyum giydirme cephede meydana gelebilecek tümhasar ve sorunlar açıklanmıştır. Bu hasar ve sorunlar; Yoğuşma, Isıl Şoklar SonucuMeydana Gelen Kırılmalar, Isı Kayıpları, Korozyon,Sıcaklık DeğişimlerindenKaynaklanan Hareket, olarak açıklanmıştır. Meydana gelen hasarların ve sorunlarınnasıl giderilebileceği veya nasıl önlenebileceği belirtilmiştir. Altıncı bölümde çalışmanınözeti yapılmış ve konu genel olarak tekrar gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, relationship between the thermal performance and durability ofaluminium curtain wall systems, which are commonly used as vertical envelope usuallyfor high rise buildings, is studied. In first chapter, the subject, the aim and the concernof the thesis are explained. In second chapter, general knowledege is given about curtainwall systems. Description of ?what a curtain wall is? is made and information about thehistory of curtain walls is given. Main parts that constitute a curtain wall system aredescribed. These parts are; Supporting System, Window, Parapet. After that, fixingcomponents of curtain wall systems are described. Then, classification of curtain wallsystems according to their weights is given. Curtain walls are divided into two groupsaccording to their weight; Heavy Curtain Walls, Light Curtain Walls. Light curtainwalls are divided into three groups according to their type of supporting framework.These are; Stick Systems, Panel Systems, Semi-panel Systems. In third chapter,definition of durability is given. All design aspects and workmanship aspects ofdurability, evaluated according to curtain walls is given. In fourth chapter, the relationbetween durability and thermal performance of curtain wall systems is explained. Allparameters that determine the thermal performance of curtain wall systems areexplained. These are; Thermal Capacity, Thermal Resistance and ThermalTransmittance, Heat Transmittance of Transparent Parts, Total Heat Gain ThroughGlass, Selection of Material (glass and framework), Inner Affects. In fifth chapter, allthe damages and problems that can occur in a curtain wall system, which fails toaccomplish necessary thermal performance, are described. These damages andproblems are; Condensation, Breakages caused by Thermal Shocks, Heat Loss ThroughCurtain Walls, Corrosion, Movement because of Change in Heat. In this chapter, waysto prevent all these damages and problems are given. Also, ways to fix the problems aredescribed.