TRIZ: Yaratıcı problem çözme teorisi ve diğer problem çözme yöntemleriyle karşılaştırma
TRIZ: Theory of inventive problem solving and comparison with other problem solving methods
- Tez No: 223831
- Danışmanlar: DR. BÜLENT CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: TRIZ, Problem Çözme, Yaratıcı Problem, TRIZ, Problem Solving, Inventive Problem
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Çagdas dünyada üretken, verimli ve karlı isler kurarak yüksek rekabet ortamındahayatta kalabilmek ve istek ve gereksinimlerin hızlı degiskenligine ayak uydurmak içinteknolojik ve bilimsel gelismeleri üretmek veya yakından takip ederek uygulamakgerekmektedir. Sürekli gelistirilmesi ve farklılastırılması gereken ürünler, hizmetler vebunlarla ilgili süreçler giderek zorlasan teknik ve teknik olmayan problemleri ortayaçıkarmaktadır. Geleneksel yöntemlerle çözülemeyen bu problemlerin üstesinden gelmekiçin yenilikçi ve yaratıcı bakıs açısına ihtiyaç vardır. Zor yaratıcı problemlerinçözümünü kolaylastırmak ve tüm insanlıgın bu kolaylıktan yararlanmasını saglamakisteyen G. Altshuller tarafından gelistirilen TRIZ (Yaratıcı Problem Çözme Teorisi) buihtiyacı karsılamayı amaçlamaktadır. Özellikle yenilikçi problem çözme felsefesinesahip olması, genis bir bilgi kaynagı kullanımını olanaklı kılması ve sistematikyaklasımıyla digerlerinden farklılasan TRIZ, bu çalısmada detaylı olarak ele alınmıstır.Bu kapsamda yöntemin tanımı, dogusu ve gelisimi, temel kavramları, sundugu problemçözme araçları, gelistirilen yazılımlar ve egitim programları ve yapılan uygulamalarkonu edilmistir. Ayrıca diger problem çözme yöntemlerinin kısa tanıtımını içeren buçalısmanın amacı TRIZ ile bu yöntemlerden bir kısmının karsılastırması yaparakTRIZ'in üstün ve zayıf yönlerinin açıga çıkarılmasını saglamaktır. Buna ek olarakTRIZ'in tek çözüm saglayıcısı olarak seçilmesi yerine diger problem çözme teknikleriyleberaber kullanılabilme olasılıgı sorgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In modern world, in order to survive in a highly competitive environment byestablishing productive, efficient and profitable businesses and to keep abreast of therapid changes of the needs, it is obligatory to produce or closely follow and apply thetechnological and scientific developments. Products, services and related processes,which have to be developed and differentiated continuously, create technical and nontechnicalproblems, which become gradually more difficult. To solve these problems,which can?t be handled by using traditional methods, inventive and innovative point ofview is needed. TRIZ (Theory of Inventive Problem Solving), which has been developedby G. Altshuller, who wanted to facilitate the resolution of difficult inventive problemsand to provide this facilitation to all humanity, aims to respond to this need. In thisstudy, TRIZ, being different with the possession of inventive problem solving philosophy,the provision of the possibility to use extensive knowledge base and its systematicapproach, is discussed in detail. In this context, the definition of the method, its birthand development, its basic concepts, the problem solving tools that provides, relateddeveloped software packages and training programs and its applications are treated.Besides the purpose of this study, which contains brief representations of other problemsolving methods, is to reveal the strong and weak characteristics of TRIZ whileproviding the comparison with some of these other methods. In addition there is thediscussion of the possibility to use TRIZ together with the other problem solvingtechniques instead of selecting the method as single solution provider.