Kullanıcı hareketlerinin sanal ortamlardaki kullanıcı hareketleri ile temsilinin sınanması
Testing the simulation of the real world movement models with movement models in virtual environments
- Tez No: 223835
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çok Kullanıcılı Sanal Ortam, Etkileşim, Mekan Dizini, MüzelerdekiHareket Modelleri, Multi user virtual environments, interaction, space syntax, movementmodels in museums
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tezin amacı; `çok kullanıcılı sanal ortamlarda gözlemlenen hareket modellerininkullanıcılar arasındaki etkileşime bağlı olarak değişmesini ve bu modellerin gerçekdünyadakiler ile ne ölçüde benzeştiklerini' incelemektir. Bu amaç doğrultusunda;gerçek ve sanal mekanda yer alan hareket modelleri gözleme ve analize dayalıyöntemlerle irdelenecek ve toplanan farklı iki veri kümesinin birbiriylekarşılaştırılacaktır. Bireyler arası etkileşim modellerinin inceleneceği mekanın, kişininmekan algısı ve kullanımının diğerlerinin hareket modellerine bağlı olarak şekillendiği,bir müze olması düşünülerek Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Dairesi olmasına kararverilmiştir. Hazine Dairesi ziyaretçileri üzerinde çeşitli gözlemler ve anketleruygulanarak, olası hareket modellerine dair gerçek dünya verileri toplanacaktır. Buverilerin yorumlanabilmesi için gerekli olan mekansal tanımlamalar ve harekettahminleri, analitik mekan dizini araçları AJAX ve Depthmap yazılımları kullanılarakyapılacaktır. Sanal mekandaki hareket modellerini incelemek amacıyla Topkapı HazineDairesi'nin, üç boyutlu sanal bir benzetimi üretilerek çok kullanıcılı bir sanal ortamolan ActiveWorlds'e yüklenecektir. Gerçek ve sanal ortamlardan elde edilen farklı ikiveri kümesinin kıyaslanması, bireylerin gerçek dünyada var olan hareket modellerinisanal ortamda ne ölçüde sergilediklerini açığa çıkaracaktır. Bu bulguların ışığında,gerçek mekanın sanal ortamdaki temsilinde kullanıcılara sağlayabileceği üstünlükleredikkat çekilecektir. İleriye dönük öneriler kapsamında sanal mimarinin gelişimindemimari elemanların yanısıra insan faktörünün göz önüne alınması gerekliliği ve millideğerlerin tanıtımlarının daha iyi yapılabilmesi amacıyla 3 boyutlu ve çok kullanıcılısanal ortamlardan yararlanılması gerekliliği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to analyse `the varying movement models observed in multi uservirtual environments according to the interaction between users and the extend to which thesemodels resemble the models in the real world.?In this scope, the procedure to be followed will be the examination of movement modelsoccurring in the real space and virtual simulation of Topkapı Museum Treasury Section withobsevational and analytic methods and the comparison of the two distinct data sets gathered.Concerning these findings, the advantages that can be provided to the users by the transitionof real space to the virtual environment are accentuated. For future suggestions, it is indicatedthat in the evolution of the virtual architecture, the human factor should be taken intoconsideration along with architectural features. Besides the it is emphasized that the currentpublicity of our cultural heritages are rather poor and in order to improve this situation thenecessity to benefit from three dimensional and multi user virtual environments is discussed.