Perde-çerçeve ve çerçevelerden oluşan yapıların taban izolatörleri kullanılarak analizi ve değerlendirilmesi
Analysis using foundation isolators and evaluation of the structures consist of shear wall-frames and frames
- Tez No: 223851
 - Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Taban zolatörleri, Zaman Tanım Alanı, ETABS, Foundation Isolatörs, Time History, ETABS
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez çalısmasının amacı; perde-çerçevelerden mütesekkil ve bununla birlikte sadece çerçevelerden olusan taban izolasyonlu bir yapının analizinin ayrıntılı olarak yapılması ve sonuçlarının degerlendirilmesidir. Her iki sistem de ilk olarak esdeger deprem yükü yöntemi ile ETABS programı kullanılarak çözülmüstür. Daha sonra aynı sistemler Zaman Tanım Alanı Yöntemi kullanılarak çözülmüstür. Yapılar, zaman tanım alanı yöntemi ile çözüldügünde daha elverissiz sonuçlar elde edilmistir. Bu yüzden, taban izolatörleri ile yapı analizi bu yöntem ile yapılmıstır. Bu yapılarda DIS B türü izolatörler kullanılmıstır. Bu izolatörler altında yapıların periyotları belirgin derecede artmıstır ve ivmeler azalmıstır. Bu nedenle kesme kuvvetlerinde büyük azalmalar gözlemlenmistir. Sonuç olarak taban izolatörleri altında çözümlenen yapıların, klasik yapılara göre, depreme karsı dayanımının arttıgı gözlemlenmistir. Her iki yapı içinde taban izolasyonu uygulamasının uygun oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis; a structure consisted of shear wall and frames with foundation isolator, and in addition a structure consist of only frames with foundation isolator are analyzed and resultings evaluated. Firstly, both systems is solved with the method of equivalence earthquake load and using ETABS program. When the structures solved with time history method more unfavourable results is obtained. So analysis of the structures with foundation isolators used. In this buildings isolator which is DIS B type are used. Periods of this buildings increase clearly under these isolator and accelerations decrease. So it is observed that shear force reduce seriously. In conclusion, solved of the structures with foundation isolator is observed that they are more strength than classical structures. Application of foundation isolator is said to avaliable for both structure.