Azerbaycan kamu yatırım projelerinin ve Türk müteahhit firmalarının Azerbaycan'daki durumunun değerlendirilmesi
The evaluation of the public investment projects and Turkish contractors' position in Azerbaijan
  1. Tez No: 223870
  2. Yazar: RUSTAM YAKUBOV
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yatırım Projeleri, Uluslararası Yatırım ve Kalkınma Kurulusları, Ekonomi, Yatırım, Türkiye-Azerbaycan liskileri, Public nvestment Project, nternational Development and nvestment nstitutes, Economy, nvestment, Economical Relationships Between Turkey and Azerbaijan
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalısma, Azerbaycan Cumhuriyeti kamu yatırım projelerinin nasıl gerçeklestigini görüntülemeyi amaçlamaktadır. Tezde, Azerbaycan kamu yatırım projelerinin fikir olarak dogusundan, hazırlanmasına, analizine, seçimine veya elenmesine, uygulanmasına ve degerlendirilmesine kadar geçen asamalar açıklanmıstır. Ayrıca, bu asamalarda görev alan kurumların ve kamu yatırım projelerini finanse eden uluslararası kurumların yaptıkları çalısmalar anlatılmaktadır. Azerbaycan'a ilgi duyan Türk firmalarının bu piyasaya daha kolay ve etkili girmelerine katkıda bulunmak ve ülke ekonomisi hakkında bilgi vermek amacıyla bu çalısma yapılmıstır. Bu maksadla Azerbaycan'ın tanıtımı verilmis, resmı verilere dayanarak makro ekonomik analizi yapılmıs, yatırım olanakları ve yabancı yatırımın ülkedeki ekonomisindeki yeri, insaat sektörünün dünü ve bugünü, Azerbaycan ihale sistemi ve sistemde görev alan kurumlar açıklanmıstır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ekonomik iliskiler anlatılmıs, Türkiye sermayesinin Azerbaycandaki etkinligi açıklanmıs, Türk müteahhitlerinin Azerbaycandaki hizmetleri ve karsılastıkları sorunlara belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to visiualize how the Azerbaijan Republic?s public investment projects become true. In this thesis, there are explained of the steps of the Azerbaijan?s public investments projects, as arising the idea of such projects, preparation, analyzing, selecting, execution and evaluation processes. Also, the goverment bodies responsible for these steps and the works of the international institutes, which financed the public investment projects,have been told. Thesis also aims to help the Turkish firms that interested in Azerbaijan, so that they could join to the market easily and efficiently, and be informed about the Azerbaijan?s economy. Teherefore, the general information about the country has been given; the macroeconomical analyzes have been done; investment atmosphere and the meaning of the foreign investments for the Azerbaijan?s economy, the developments in construction, Azerbaijan?s contract system and the government bodies responsible for the system have been described. Then, the economical relationship between Azerbaijan and Turkey, the efficiency of the Turkish capital in Azerbaijan have been told, and the Turkish contractors? works and problems in Azerbaijan?s market have been described.