Özel çevre koruma bölgelerinde turizm baskısı ve Datça-Bozburun özel çevre koruma bölgesi için turizm yönetim planı önerisi
The pressure of tourism on the specially protected areas and Datça-Bozburun specially protected area tourism management plan proposal
  1. Tez No: 223871
  2. Yazar: ESRA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doga koruma alanı, doga koruma, özel çevre koruma bölgesi, sürdürülebilir turizm gelisimi, turizm yönetim planı, Protected Areas, Nature Protection, Specially Protected Areas, Sustainable Tourism Development, Tourism Management Plans
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Dogal hayat için son derece önemli olan özel çevre koruma bölgelerinde, hem dogal degerlerin korunmasına hem de turizmin dogal çevreye zarar vermesini önlemekle beraber korumaya katkıda bulunmasına yönelik koruma - kullanma dengeli turizm gelisim planlarının nasıl olması gerektigini irdelemek ve örnek alan olarak seçilen Datça - Bozburun ÖÇKB için koruma kullanma dengeli turizm yönetim planı önerisi gelistirmek amacıyla hazırlanan bu çalısma kapsamında; öncelikle Türkiye ile kıyaslama yapabilmek için, özel çevre koruma bölgelerinin dünyadaki durumu incelenerek tanımlar ve ilgili kurum ve kuruluslar aktarılmıstır. Daha sonra Türkiye'deki durumun ortaya konması için Türkiye'de geçerli olan tanımlar, ilgili kurum ve kuruluslar, ilgili ulusal kanun ve yönetmelikler ve taraf olunan uluslararası sözlesmeler üzerinde durulmus ve Türkiye'de özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilmis alanlar hakkında bilgi verilmistir. Türkiye'deki durum da ortaya konduktan sonra ÖÇKB'lerinde yönetim planlarının nasıl hazırlanması gerektigi incelenmistir. Üçüncü bölümde; özel çevre koruma bölgesi ve turizm kavramları beraber ele alınmıstır. Bu bölümde; turizmin etki alanları, dogal çevrenin korunmasında turizmin katkısı ve turizm yönetim planları üzerinde durulmustur. Dördüncü bölümde ise; örnek alan olarak seçilen Datça ? Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi için koruma ? kullanma dengeli turizm yönetim planı önerisi gelistirilmistir. Sonuç ve degerlendirme bölümünde, çalısmanın tüm bölümleri öneriyle baglantılı bir sekilde degerlendirilmis ve dogal hayatın sürdürülebilirligi açısından önemli alanlarda turizmin kontrolsüz geliserek dogal çevreye ve insanlara zarar vermesini önlemek için koruma-kullanma dengeli turizm yönetim planlarının gerektigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Global heritage of living species is threatened as never before, as the protected areas that harbour so much of the biodiversity are exposed to the pressures of unsustainable development of the tourism industry. The precautionary approach urges communities to be especially concerned about tourism in specially protected areas, given the risk of damage and destruction to this unique natural resource. The main purpose of the thesis is to gather and pool the approaches and experiences of conservation agencies in management planning and tourism management plans so as to identify a touris management planning model for Datça-Bozburun Specially Protected Area. The thesis encompassed the process of preparing tourism management plans for specially protected areas starting with the research about the terms, agencies concerned with this topic and comparing with Turkey. In the third part of the thesis, the link between specially protected areas and tourism is studied. Protected areas need tourism, and tourism needs protected areas. Though the relationship is complex and sometimes adversarial, tourism is always a critical component to consider in the management of specially protected areas. Finally, a touris management planning model for Datça-Bozburun Specially Protected Area is prepared and evaluated taking into consideration the whole thesis.