Organik pamuk ve organik pamuk iplikçiliğinde maliyet hesapları
Organic cotton and organic cotton yarn cost analysis
  1. Tez No: 223902
  2. Yazar: ÖZLEM KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALE KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Pamuk, Organik Pamuk plik Maliyeti, Organic Cotton, Organic Cotton Yarn Cost Anaylsis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalısmada, organik pamuk, organik pamuk üretimi ve sorunları, Türkiye ve Dünyada organik pamuk üretim durumları incelenmis olup maliyet hesaplanmasına ait yöntemler ve üretim maliyetine etki eden faktörleri incelenerek model isletme üzerinde organik pamuk ipligine ait üretim maliyetleri hesaplanmıs ve farklı numaralarda ve karısımlarda konvansiyonel ve organik pamuk iplik maliyetleri karsılastırılarak maliyet analizi çıkartılmıstır. Organik pamuk ipliginin fiziksel özelliklerindeki farklılıkların belirlenmesi için aynı makine ve çalısma sartlarında aynı ve ayrı numarada üretilen organik ve konvensiyonel pamuk iplikleri tüylülük, mukavemet, düzgünsüzlük ve iplik hataları bakımından test edilmistir. Test sonuçları iki farklı iplik için karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, mentioned about organic cotton , organic cotton production and certification and the updated situation for the Turkey and worldwide organic cotton production. Then, discussed cost price calculation methods and examined factors of production costs in different situations to compare the organic and conventional cotton production cost, lastly calculated production cost of cotton yarn on a model enterprise. Also to be able to determine the difference on the physical features of organic yarn, the convensionel yarn which is produced in the same machine adjustments and same circumtances has been compared. The hairness, strength and yarn faults on the yarn have been tested and the test results compared fort he both yarn type.