Tekstil terbiyesinde chıtın ve chıtosanın kullanım olanaklarının araştırılması
A research on usage possibilities of chitin and chitosan in textile finishing
  1. Tez No: 224078
  2. Yazar: ASLI DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN ÖKTEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kitin, kitosan, boyut değişimi, boyanma, antibakteriyallik, Chitin, chitosan, dimensional stability, dyeing, antibacterial
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Dünyada çapında, büyük miktarda yengeç ve karides gibi, kabuklu su ürünlerinin kabukları değerlendirilmeden çevreye atılmaktadır. Günümüz artan çevre yasaları ile birlikte atıkların yeniden değerlendirilmelerinin gündeme gelmesiyle birlikte, bu kabuklardan yeni ürünler elde edilmeye başlanmıştır. Bu ürünlerin başında kitin gelmektedir. Kitin, dünyada selülozdan sonra ikinci en yaygın biopolimerdir. Kitinin başlıca türevi olan kitosan, birçok sektör gibi tekstil işlemlerinde de geniş kullanım olanağına sahiptir. Tez çalışmasında; kitosanın pamuklu kumaşlara antibakteriyal özellik kazandırılması ve boyanması ve yünlü kumaşların çekmezlik, hidrofillik ve boyanma özelliklerinin geliştirilmesi üzerine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Huge amounts of crab and shrimp shells have been abandoned as wastes worldwide. These wastes are reprocessed as a result of increasing amount of environmental laws and new products have been produced from these shells. Chitin has become the most preferred commercial form of these materials. It is also the second abundant biopolymer after cellulose. Chitosan which is the main derivative of chitin has the most common application possibility in textile processing like many other industries. The effects of chitosan in dyeing and antibacterial finishing processes of cotton fabrics, and shrink-proofing, hydrophility, dyeing properties of wool fabrics have been investigated in this research thesis.