Hal ? pazarlama artığı sebze ve meyve karışımlarının silolanması ve keçilerde tüketim düzeyleri üzerine çalışmalar
The study on the ensiling of the mixture of vegetables and fruits taken from the residues of market and market hall and the level?s of goat?s consumption
- Tez No: 224079
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pazar artıkları, silaj, keçi ve yem değeri, market hall residues, silage, goat and feeding value
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
- Bilim Dalı: Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma pazar ve hal artıklarının değerlendirilmesi ve yem değerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla pazar ve hallerden toplanan sebze ve meyve artık karışımları ile silo yemi hazırlanmıştır. Hazırlanan böylesi karışım silo yemi tarafımızca kokteyl silo yemi olarak tanımlanmıştır. Bu tür bir tanımlamada elde edilen silo yeminin sadece tek bir Pazar artığı materyalinden (örneğin lahana yaprağı, enginar v.b.) değil, bir dizi pazarlama ürünü artıklarından (örneğin lahana yaprakları + enginar + kereviz v.b. sebze ve elma + armut v.b. meyve) oluşmuş olmasının etkin rolü olmuştur. Böylece elde edilen silo yemi, hemen her sebze ve meyve artığı karışımından adeta bir kokteyl karışımı olmuş olması, dolayısıyla bu tür bir isimlendirmesi yoluna gidilmiştir.Bu amaçla tez konusu kokteyl silo yemi, Torbalı pazarından toplanan sebze + meyve artığı karışımına, toplam karışımın doğal halde kurumadde (KM) içeriğini artırmak için buğday samanı, kepek ve tuz eki ile topluca bir karışım halinde, plastik torbalarda havasız kalacak şekilde sıkıştırılarak yapılmıştır.Beher kokteyl silo yeminin doğal halde KM' si 342.8 g/kg, organik maddesi (OM) 306.1 g/kg, ham proteini (HP) 24.5 g/kg, ham yağı (HY) 6.4 g/kg, ham selülozu (HS) 111.3 g/kg, nitrojensiz öz maddeleri (NÖM) 163.9 g/kg ve ham külü (HK) 36.7 g/kg olarak bulunmuştur. Araştırmada test hayvanı keçilerin doğal halde yem tüketimleri dişiler için ortalama 1262 ±22 g/gün/hayvan, erkekler için ise ortalama 1688 ±48 g/gün/hayvan olarak saptanmıştır.Test yemi kokteyl silo yeminin KM dahil hemen tüm besin maddelerinin ( HP, HY, HS ve NÖM' lerin) sindirim derecelerinin % 50' ler düzeyinde olduğu bulunmuştur. Kokteyl silo yeminin doğal halde sindirilebilir kurumaddesi (SKM) 161.66 g/kg, sindirilebilir organik maddeleri (SOM) 151.82 g/kg, sindirilebilir ham proteini (SHP) 10.15 g/kg, sindirilebilir ham yağı (SHP) 3.26 g/kg, sindirilebilir ham selülozu (SHS) 60.46 g/kg, sindirilebilir nitrojensiz öz maddeleri (SNÖM) 77.95 g/kg'dır.Yürütülen sindirim denemeleri sonucu yem değerinin NEL türünden 3.77 MJ NEL/kg KM ya da Nişasta Birimi (NB) türünden 449 g NB/kg KM düzeyine sahip olduğu hesaplanmıştır. Hesaplanan yem değerine göre her kg yem KM' si enerji içeriğinin NEL, MJ türünden 1.189 kg ve NB türünden 1.719 kg standart süt (% 4 yağlı süt) yapabilecek düzeyde bir enerji içeriğine sahip olduğu sonucu elde edilmiştir.Elde edilen bulgular, kokteyl silo yeminin yeni bir suca zengin yem olarak kullanılabileceğini ve hayvanlar tarafından da sevilerek tüketilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to asses the residues of marketing and market hall and to determine the value of feed. For this purpose, silo feed is prepared with the mixture of fruit and vegetable residues taken from markets and market hall. This kind of mixture is defined as ? Coctail Silo Feed?. The fact of its being gathered by the series of the product of market residues (For example: the leaves of cabbage + artichoke + celeriac etc. and apple + pear etc.) but not gathered by only one kind of material of the market residues has a great effect on this kind of description. Therefore, this silo feed is named as stated above because of its being gathered by the mixture of every kind of vegetable and fruit residues. Then wheat straw, wheat middling and salt is added to this mixture to increase the dry matter content of the mixture.Coctail Silo Feed contained dry matter (DM) 342.8 g/kg, organic matter (OM) 306.1 g/kg, crude protein (CP) 24.5 g/kg, ether extract (EE) 6.4 g/kg, crude fiber (CF) 111.3 g/kg, nitrogen-free extracts (NFE) 163.9 g/kg and crude ash (CA) 36.7 g/kg, respectively. The mean daily feed intake was obtained 1262 g per animal for female goat and 1688 g per animal for male goat on the study.Digestion coefficients of DM, OM, CP, EE, CF, NFE of Coctail Silo Feed were found as 47.15%, 49.59%, 41.44%, 50.92%, 54.32% and 47.55%, respectively (approximately 50 % of digestion levels). The contents of digestible dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, crude fiber, nitrogen-free extracts were found as 161.66, 151.82, 10.15, 3.26, 60.46 and 77.95 g/kg DM, respectively. Net energy and starch unit (SU) values of Coctail silo feed were calculated 3.77 MJ NEL/kg/DM and 449 g SU/kg/DM respectively.According to obtained feed values, it can be stated that per kg DM content of Coctail silo feed energy content is equal to make standard milk (4 % fatty milk) 1.118 kg based on NEL (MJ) and 1.719 kg based on SU.Obtained finding showed that, Coctail Silo Feed can be used as a feed being a kind of silage and can be well consumed by the animals.