Preparation of polymer blends and their composites, and determination of their properties
Polimer karışımlarının ve bunların kompozitlerinin hazırlanması ve özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 224097
  2. Yazar: KAMİL ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BALCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer karışım, kompozit, mekanik analiz, termal analiz, Polymer blend, composite, mechanical analysis, thermal analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Polimer karışımlar; bir polimerin yetersiz kaldığı durumlarda başka homopolimer ilavesiyle özelliklerinin iyileştirilmesi, maliyetin düşürülmesi amacıyla yapılan fiziksel karışımlardır.Literatürde peroksitlerin polipropilende kontrollü bozunma yaparken, polietilende çapraz bağlanma etkisi yaptığı bilinmektedir. Bu çalışmada PP/AYPE karışımları ve kompozit üzerine peroksit etkisi incelenmiştir.Bu amaçla Pektim Petrokimya Holding A.Ş de üretilen polipropilen (PP) MH418 ve alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) I22-19T ile di-alkil peroksidin farklı oranlardaki karışımları hazırlandı. Hazırlanan karışımların mekanik özellikleri (akmada gerilme dayanımı, kopmada gerilme dayanımı ve kopmada uzama), Erime akış Hızları (MFI), Sertlik testleri, ısıl yapışma kuvvetleri ve termal analizleri (DSC ve TG) incelendi.Yapılan ısıl yapışma analiz sonuçlarından elde edilen en uygun karışıma farklı oranlarda (%5-10-20) kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilerek kompozitler hazırlandı. Bu kompozitler de polimer karışımlara uygulanan bütün analiz ve testler uygulandı.Yapılan analizler sonucunda; Polimer karışımlar içerisinde artan PP, AYPE ve peroksit oranlarının fiziksel ve termal özellikleri birbirleri ile kıyaslandığında artan peroksit miktarı ile homopolymer PP nin erime akışı hızının arttığı (9-27 g/10 dk), AYPE de(65-33 g/10dk ve 33-41 g/10dk ) önce düştüğü, sonra arttığı görülmüştür.PP/AYPE karışımlarının 150 ºC deki ısıl yapışma kuvvetinin(9.88 kg/cm2) homopolimer PP(4 kg/cm2) ve AYPE(0.9 kg/cm2) daha büyük olduğu görülmüştür.Polimer karışımların ve kompozitlerin termal analiz sonuçlarının erime sıcaklıkları (PP:165ºC; AYPE:105ºC), kristallenme sıcaklıkları, (PP:120ºC; AYPE:95ºC) ve bozunma sıcaklıkları (454-460 ºC) homopolimer PP ve AYPE ile benzerlik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When the properties of a polymer is insufficient, polymer blends are prepared by adding another homopolymer to the polymer to increase the quality and to decrease the costs.It has been well known from the literature that peroxides cause controlled degradation on polypropylene while crosslinking on polyethylene. In this study, preparation of PP/LDPE blends and the effects of peroxides onto composites were investigated.In this purpose, Polypropylene (PP) MH418, Low density polyethylene (LDPE) I 22-19T, which were produced by Petkim Petrochemical Holding A.Ş and di-alkyl peroxide blends were prepared at different ratios. Mechanical properties (Tensile strength at break, at yield and elongation at break), heat sealing strength, Melt flow index (MFI), Hardness of these blends and thermal analyses (DSC, TG) were examined.According to the results of these heat sealing analyses, the most favorable blend is added with different amounts ( 5-10-20%) of Calcium Carbonate (CaCO3) filler to prepare composites. These composites were also tested and examined by every mechanic and thermal analyses method which was used with blends.As a result of the experiments; when PP, LDPE and peroxide ratios were compared to their physical and thermal qualities, it was seen that increasing peroxide came with an increase at PP?s Melt flow index (9-27 g/10 min). At LDPE?s case, MFI decreased at the lower ratios of peroxide but when higher ratios of peroxide were used, MFI was increased (65-33 g/10min and 33-41 g/10min).Heat sealing strength of PP/LDPE (9.88 kg/cm2) blends was observed higher than homopolymer PP(4 kg/cm2) and LDPE(0.9 kg/cm2) at 150 °C.In terms of melting temperature(PP:165ºC; LDPE:105ºC), crystallization temperature (PP:120ºC; LDPE:95ºC) and decomposition temperature (465-479 ºC), thermal analysis results of blends and composites were showed similarities with homopolymer PP and LDPE.