Web tabanlı uzaktan eğitim ve bir altyapı tasarımı
Web based distance learning and an infrastructure design
  1. Tez No: 224096
  2. Yazar: BİRİM BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web tabanlı eğitim, öğrenme nesneleri, SCORM, öğrenme nesnesi içerik paketi, içerik paketleme, öğrenme nesnesi havuzu, Web based education, learning objects, SCORM, learning object content package, content packaging, learning object repository
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tezde, web tabanlı eğitimde eğitsel içerik hazırlama alanında, öğrenme nesnelerinin kullanılarak öğrenme nesnesi içerik paketlerinin oluşturulması amacına yönelik bir platform oluşturulmuştur. Platform, içerik paketi oluşturma, üst-veri tanımlamalarını yapabilme, oluşturulan içerik paketleri arasından arama yapabilmeyi sağlayan bir eğitsel içerik paketi havuzuna ve birden çok dil desteğine sahip olma özelliklerinden dolayı, Türkiye'de tasarlanmış olan ilk uygulamadır. Üç farklı kullanıcı grubunun tanımlandığı sistemde farklı işlevleri yerine getiren toplam 12 modül bulunmaktadır. Uygulama en genel haliyle eğitmenlere sisteme yüklenen ve paylaşıma açık olan kaynak dosyalarını kullanarak verdikleri dersler ile ilişkili ders içeriklerini hazırlama ve bunları içerik paketleri halinde depolama olanağı sunarken; öğrencilere de aldıkları derslerle ilgili paylaşıma açık olan içerik paketleri arasında arama, önizleme ve paketleri kendi yerel disklerine kopyalama imkanı vermektedir. Platform Microsoft IIS tabanlı çalışmaktadır ve sistemin kodlama kısmında ASP.NET ortamında, C# programlama dili kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in the area of web based education and learning content design, a platform has been created to prepare the learning object content packages. This platform also has a content repository for the registered users. Due to the fact that this platform combines many properties together like preparing learning content packages according to the last version of the SCORM standard, editing metadata definitions, searching files and content packages from its own repositories and supporting multilanguage. This platform is the first application in Turkey that combines all these functions together. There are 12 modules to make different functions and 3 user groups in the platform. By using the uploaded and sharable files in the platform, instructors can prepare content packages related to the lessons they give. On the other hand, students can search, preview and download the content packets related to the lessons they take. Platform works on Microsoft IIS and ASP.Net environment and C# programming language is used.