Kolzada çiçeklenme zamanı ve solgunluk (Verticillium longisproum) hastalığına dayanıklılık genlerinin haritalanması
Mapping of flowering time and verticillium wilt (Verticillium longisproum) resistance genes in rapeseed
  1. Tez No: 224102
  2. Yazar: KAAN RAHMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kolza, Verticillium, Çiçeklenme, QTL
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, kolza genotiplerinde solgunluk hastalığına dayanıklı çeşitlerin moleküler markör sistemleri ile tespit edilmesi ve linkage grubundaki markörler ile haritalanmasını araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda çiçeklenme ve Verticillium'a dayanıklılığın varyasyon gösterdiği saptanmıştır. Toplam 2459 cM uzunluğunda ve 19 önemli LG içeren gen haritası ortaya çıkarılmıştır. Çiçeklenme ve Verticillium'a dayanıklılık ile bağlantılı ikişer adet QTL tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to research mapping of Verticillium resistance gene/genes and maintaining a linkage map in rapeseed. Research results showed that flowering time and Verticillium resistance defecting a high variation. A linkage map which has 2459 cM long and 19 Lg was found. It was detected that flowering has significant 2 QTL and also resistance has 2 QTL on constructed linkage map. Keywords : Rapeseed, Verticillium, Flowering Time, QTL