Laboratuar sistemlerinin ınternet tabanlı entegrasyonu
Web based integration of laboratory analyzers systems
  1. Tez No: 224103
  2. Yazar: MUSA FEDAKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞENGÜN ÖZSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuar Testleri, CART, Sınıflandırıcılar, Internet Uygulamaları VI, Laboratory tests, CART, classifiers, Web Applications. VIII
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sağlık sektöründeki elektronik kayıt uygulamaları kurumların maddi öncelikleri, sık değişen mevzuatlar gibi sebeplerden ötürü medikal bilgi anlamında verimli olamamıştır. Analize uygun sağlıklı büyük veri bankaları oluşturulamamıştır. Ayrıca sağlık kuruluşlarında oluşturulan veriler yerel veritabanlarında saklanmıştır. Kuruluşlar arası veri akışı evrak ve bürokrasi hantallığından kurtulamamıştır. Çalışmamızda özellikle hastane harici test merkezlerdeki verilerin saklanıp paylaşılabileceği , iletişimde mekan problemini ortadan kaldıran Internet tabanlı kayıt sistemi tasarlanmıştır. Laboratuar cihazlarından, gerek de diğer sistemlerden sisteme gelen verilerin analize uygun olması hedeflenmiştir. Tasarlanan sistemdeki verilerin istatistiksel çalışmalarda kullanılmasının önemine binaen Prostat Kanserinin tanısına yönelik hasta PSA sonuçlarının kullanıldığı analiz gerçekleştirilmiştir. Sınıflandırıcı Metodu olarak CART (Sınıflandırma ve Regresyon Ağacı) kullanılmış ve V elde edilecek sonuçların uzmanları ve hastaları yönlendirebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In medical area electronical registry applications are inadequate at medical term because of frequently changes on insurrance laws and financial priorities of medical institutions. As a result of this a large database ready to statistical analysis consist of patients medical data has not been constituted. The data of medical institutions are saved in local databases. Patient - Medicine information flow between two or more institutions is still based on paper. In our study, we designed a medical registry system especially for laboratory test centers which can be deployed on internet for easy, fast, cheap, shareable and efficient communication. Another goal of our design is to show that these acquired medical data can be processed by medical, statistical speacialist easly. Statistical process can be done in any meaning such as early diagnosis or demographic studies. For this purpose we realized a statistical study with PSA (Prostat Specific Antigen) values to identify patients with prostate cancer. We used CART (Classification and Regression Tree) as classification algorithm to identify those patients. The results show that such algorithms with VII larger/meaningful data can be helpful on medical diagnosis to reduce unnecassary examinations.