Marmara bölgesinde buğday tarlalarında bulunan Sinapis arvensis l. (yabani hardal)'ın sulfonylüre grubu herbisitlere karşı oluşturduğu dayanıklılık üzerinde araştırmalar
Researches on sulfonylurea herbicide resistance in wild mustard Sinapis arvensis l. in wheat fields in the marmara region of Turkey
  1. Tez No: 224117
  2. Yazar: MUHAMET TOPUZ
  3. Danışmanlar: DR. AUTAR MATTOO, PROF.DR. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sinapis arvensis, ALS/AHAS, herbisit dayanıklılıgı, chlorsulfuron, imazamethabenz-methyl, metsulfuronmethyl, trifensulfuron, atrazin, 4-D, sera, tohum, çimlenme, hormon, DNA, protein, RNA, ekstraksiyon, Sinapis arvensis, ALS/AHAS, herbicide resistance, chlorsulfuron, imazamethabenz-methyl, metsulfuron- methyl, trifensulfuron, atrazin, 4-D, greenhouse, seed, germination, hormon, DNA, protein, RNA, extraction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bugday Marmara Bölgesinin önemli bir kültür bitkisidir. Bugdayın yabancı otları arasında yabani hardalda önemli ve yaygındır.Bugday alanlarında yabani hardal kontrolünde agırlıklı olarak 2.4-D ve sulfonylüre etkili maddeli herbisitleri ile kimyasal mücadele yapılmaktadır.Yogun olarak kullanılan sulfonylüre herbisitlerlerine karsı kısa zamanda dayanıklılık gelistigi bilinmektedir.Marmara bölgesinde bugday monokültür ve yine sulfonylüre herbisitleri kullanımı olan sebze ve ayçicegi ile münavebeli olarak yetistirilmektedir. Bu çalısma ile Marmara Bölgesinde yabani hardalın chlorsulfuron'a karsı dayanıklık kazandigı belirlenmis ve bu da ülkemizde ALS inhibitörü herbisitlerde, genis yapraklı yabancı otlara karsı meydana gelen ilk dayanıklılık olayı olarak kaydedilmistir. Chlorsulfuron'a dayanıklı popülasyonlar yine sulfonylüre grubu herbisitlerden metsulfuron-methyl,imazamethabenz-methyl ve trifensulfuron'a karsı çapraz dayanıklılık ve 2,4-D ve atrazin'e karsı çoklu dayanıklık yönünden test edilmislerdir. Chlorsulfuron'a dayanıklı KNF3,KNF4 ve MRS6 popülasyonları trifensufuron'a karsı çapraz dayanıklı bulunurken diger uygulanan tüm herbisitlere karsı duyarlı bulunmuslardır. Hububat alanlarında chlorsulfuron'a dayanıklı yabani hardal popülasyonlarının mücadelesinde basta 2,4-D olmak üzere,imazamethabenz-methyl ve metsulfuron-methyl'in iyi bir alternatif olabilecekleri görülmüstür. Çiftçi kosullarında mücadeleyi yönlendirmede yardımcı olabilecegi düsüncesi ile yabani hardalın dayanıklı ve duyarlı popülayonları çimlenme ve gelisme yönünden kıyaslanmıslardır. Sera,laboratuvar ve büyüme çemberinde farklı sıcaklıklarda yürütülen çalısmalarda dayanıklı popülasyon tohumlarının daha yüksek oranlarda çimlendigi görülmüstür. Dayanıklılıgın mekanizmasını incelemek amacıyla moleküler düzeyde de çalısılmıstır.Protein çalısmaları ile proteom düzeyinde dayanıklı ve duyarlı popülasyonların tohum,yaprak ve rozet gibi dönemlerinden elde edilen total,membran ve soluble protein bantları kıyaslanmıstır.Dayanıklı ve duyarlı popülasyonlar arası tohum döneminde membran proteinler yönünden belirgin farklılıklar oldugu belirlenmistir.DNA düzeyinde yürütülen çalısmalar dayanıklı ve duyarlı yabani hardal ALS geni kısmı dizi analizi olarak gerçeklesmis ve dayanıklılıga neden olan nokta mutasyonlarını belirlemek amaçlanmıstır. Çalısmalar sonucu yabani hardalda dayanıklılık,dayanıklı popülasyonlarda pro197 ve trp 574 nokta mutasyonları sonucu aminoasit degisimi sonucu meydana gelirken,çalısılan popülasyonlarda bu noktalarda herhangi bir mutasyon meydana gelmedigi görülmüstür. Enzim düzeyinde yürütülen enzim aktivite çalısmaları chlorsulfuron'a dayanıklı popülasyonlarda enzim inhibisyonu olmadıgını ve dayanıklılık nedeninin herbisitten etkilenmeyen ALS enzimi oldugu anlasılmıstır. Sonuç olarak ALS geninin tam dizi analizi ile nokta mutasyon veya mutasyonların meydana gelme noktasının belirlenebilecegi belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
Wheat is an important crop for Marmara Region of Turkey. In wheat fields besides other weeds,wild mustard is also frequent and important. In wheat growing areas wild mustard is controled chemically mainly by 2.4-D and sulfonylurea herbicides. It is well known that heavy usage of sulfonylurea herbicides causes herbicide resistance. In Marmara Region wheat is grown as a monoculture or in rotation with vegetables and sunflower where sulfonylurea usage is also common. With this study it was determined that wild mustard developed resistance to sulfonylurea herbicide chlorsulfuron and this is the first report in Turkey of a broad-leaved weed species,resistant to ALS inhibitor,resulting from the use of sulfonylureas.Chlorsulfuron resistant wild mustard populations were tested with some other sulfonylurea herbicides such as imazamethabenz-methyl,metsulfuron-methyl, and trifensulfuron, for cross-resistance and atrazin and 2,4-D for multiple resistance. Chlorsulfuron resistant populations such as KNF3,KNF4 and MRS6 were found cross-resistant to trifensulfuron,while they were susceptible to all other applied herbicides. In the management of chlorsulfuron resistant wild mustard in wheat areas it was concluded that, herbicides such as 2,4-D, imazamethabenz-methyl, and metsulfuron- methyl can be recommended as a chemical control alternatives. Herbicide resistant and susceptible wild mustard populations were compared for germination and fittness patterns with aim to obtain II information related to the management of resistance in farmers conditions.Greenhouse,laboratory and temperature controled growth chamber studies showed that resistant populations are germinating in high rations compared to susceptible ones. Molecular studies were conducted with aim to determine the molecular basis of the mechanism of resistance.With protein studies total,membrane and soluble proteins extracted from seed,leaf and rosette stages of wild mustard resistant and susceptible populations were compared on proteom level. A significant difference between seed membrane proteins of wild mustard resistant and susceptible populatıons were found. DNA studies were conducted as partial ALS gene sequence of wild mustard resistant and susceptible populations with aim to find the points of mutations being due to protein change and resistance.The multiple allighment of sequenced ALS of resistant and susceptible wild mustard showed that there are point mutations but not in pro197 and trp 574 which are normally points where mutations results in amino asit changes. Enzyme assays showed that in chlorsulfuron resistant populations the ALS enzyme was not inhibited and that altered target site is the reason for wild mustard resistance. t was concluded that with full ALS gene sequence the mutation or mutatıons points can be found.