Lead(II)ion imprinted polymer for solid phase extraction of lead
Kurşunun katı faz ekstraksiyonu için kurşun(II) baskılanmış polimer geliştirilmesi
- Tez No: 224118
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİL DENİZLİ, PROF.DR. EMÜR HENDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal iyon baskılanmıs polimer, seçimli tanıma, kursun tayini, katı faz ekstraksiyon, iyon baskılama, Metal ion imprinted polymer, selective recognition, lead determination, solid phase extraction, ion imprinting
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısmanın amacı sulu çözeltilerden Pb(II) iyonlarının seçimli olarak uzaklastırılmasında kullanılmak üzere metal iyon baskılanmıs polimer hazırlamaktır. N-metakriloil-(L)-sistein (MAC) komplekslestirici monomer olarak seçilmistir. Çalısmanın ilk asamasında N-metakriloil- (L)-sistein (MAC), metakroil klorür ve sistein kullanılarak sentezlenmistir. MAC molekülleri, Pb(II) iyonları ile komplekslestirilmis ve Pb(II) baskılanmıs 2-hidroksietilmetakrilat-N-metakriloil-(L)-sistein poli(HEMA-MAC/Pb(II)) yıgın polimerizasyonu ile sentezlenmistir. Kalıp iyonlar (Pb(II) iyonları) %5 tiyoüre içeren 1M HCl çözeltisi ile uzaklastırılmıstır. :yon baskılanmıs polimerik sorbentin maksimum adsorpsiyon kapasitesi 2.01 mg/g'dır. Baskılanmıs polimer oldukça yüksek bir adsorpsiyon kapasitesine ve Pb(II) için yüksek bir seçicilige sahiptir. Pb(II) baskılanmıs polimer üstün bir tekrar kullanılabilirlik ve kararlılık VI göstermistir. Yöntemin kesinligi bagıl standard sapma olarak (R.S.D., n=8) 3.8% ve belirtme sınırı 50.2 ng mL-1 olarak bulunmustur. Yöntemin dogrulugu LGC 6137 (Laboratory of the Government Chemist, UK) haliç sediment standard referans maddesindeki Pb(II) tayin edilerek belirlenmistir. Hazırlanan Pb(II) iyon baskılanmıs polimerik sorbent nehir suyu örnegine uygulanmıs ve tatminkar sonuçlar elde edilmistir. Tekrarlanan adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsü sonucunda Pb(II) baskılanmıs poli(HEMA-MAC) partiküllerin adsorpsiyon kapasitesinde önemli bir degisim gözlenmemistir. Sonuç olarak Pb(II) baskılanmıs polimer, seçici olarak çevresel Pb(II) iyonik giderimi için katı faz ekstraksiyon sorbenti olarak kullanıma uygundur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare metal ion imprinted polymers which can be used for the selective removal of lead ions[Pb(II)] from aqueous solutions. N-methacryloyl-(L)-cysteine (MAC) was chosen as the complexing monomer. In the first step, Pb(II) was complexed with MAC and the Pb(II)-imprinted poly(hydroxyethyl methacrylate-Nmethacryloyl- (L)-cysteine) (MIIP) polymer was synthesized by bulk polymerization. After that the template ions (i.e., Pb(II)) were removed using thiourea (5%) in 1M HCl. The maximum static adsorption capacity of the ion-imprinted adsorbent was 2.01 mg/g. The imprinted polymer has quite higher adsorption capacity and high selectivity towards Pb(II). Moreover, the Pb(II)-imprinted polymer shows superior reusability and stability. The precision of the method for a standard, evaluated as the relative standard deviation (R.S.D., n= 8), was 3.8%. VIII The limit of detection was 50.2 ng mL-1. The accuracy of the proposed procedure was verified by the determination of lead ion in the certified reference material, LGC 6137 Estuarine sediment from the Laboratory of the Government Chemist, UK. The prepared ion-imprinted polymer adsorbent was applied to river water sample and also yielded satisfactory results. That is to say, the Pb(II)-imprinted polymer is suitable for environmental Pb(II) ionic selective removal as a SPE adsorbent.